Magyarország

2012.08.31. 15:45

MSZP: át kell dolgozni a 2013-as költségvetést

Budapest, 2012. augusztus 31., péntek (MTI) - Az MSZP szerint át kell dolgozni a jövő évi költségvetést.

Budapest, 2012. augusztus 31., péntek (MTI) - Az MSZP szerint át kell dolgozni a jövő évi költségvetést.

Burány Sándor országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a Költségvetési Tanács (KT) véleményéből is kiolvasható, hogy bizonytalan a 2013-as büdzsé, amelynek sarokszámait már elfogadta az Országgyűlés. Emlékeztetett arra, hogy a tanács újabb információkat kért a kormánytól a jövő évi költségvetés hátteréről, valamint arra, hogy Kovács Árpád, a KT elnöke kérdésesnek nevezte, hogy négyszeresére növelhető-e az adóbeszedés hatékonysága, mint ahogy az szerepel a tervezetben.

A szocialista politikus szerint a költségvetés átdolgozása azért is elkerülhetetlen, mert egyes elemzők szerint 4-500 milliárdos lyukat okozhat például a vártnál alacsonyabb növekedés és az a számos változtatás, amiről a főszámok elfogadása óta döntöttek. Burány Sándor azt mondta, semmilyen adat és az üzleti szféra várakozásai sem támasztják alá, hogy a magyar gazdaság növekedési pályára áll jövőre, amint azzal a költségvetés számol, legfeljebb stagnálásra van kilátás.

Kitért arra is, hogy a Tárki felmérése alapján idén júliusban százból mindössze egy felnőtt tartotta jónak a magyar gazdaság állapotát, és - fűzte hozzá - nem lehet kizárni, hogy "az az egy éppen Matolcsy miniszter úr volt".

Burány Sándor úgy látja, bizonytalanná váltak a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott megbeszélések is, szerinte erre utal, hogy az IMF még nem tűzte ki a júliusban megkezdett tárgyalások folytatásának időpontját. Meglehet, hogy ez az Orbán-kormány makacsságának következménye, mivel a miniszterelnök a hírek szerint nem akar engedni abból, hogy a tranzakciós illetéket a jegybankra is kiterjesszék - mondta az MSZP-s politikus, a nemzeti bank függetlenségének korlátozásaként értékelve ezt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!