Magyarország

2012.05.02. 11:01

Lezsák: Áder János méltó a köztársasági elnöki posztra

  Budapest, 2012. május 2., szerda (MTI) - Áder János méltó arra, hogy rendszerváltó politikusként a 22 éve szabad Magyarország köztársasági elnöke legyen - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés elnöki jogköreit gyakorló alelnöke szerdán a parlamentben, amikor az államfőválasztás előtt ismertette Áder János életrajzát.

 

Budapest, 2012. május 2., szerda (MTI) - Áder János méltó arra, hogy rendszerváltó politikusként a 22 éve szabad Magyarország köztársasági elnöke legyen - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés elnöki jogköreit gyakorló alelnöke szerdán a parlamentben, amikor az államfőválasztás előtt ismertette Áder János életrajzát.

"Áder János mindig hű volt hazájához. Méltó a Szent István által megteremtett, több mint 1000 esztendős európai államiságunk XXI. századi eszményeinek képviseletére. Méltó Magyarország, a nemzet valamennyi polgárának képviseletére, méltó arra, hogy rendszerváltó politikusként a 22 éve szabad Magyarország köztársasági elnöke legyen" - jelentette ki Lezsák Sándor.

Úgy fogalmazott: "Áder János pályafutása egy magyar ember története. Egy magyar emberé, aki egy vidéki kisvárosból, Csornáról - ahogyan arrafelé mondják, a Rábaköz fővárosából - indulva járja meg Győrt, Budapestet és Brüsszelt, s aki ma itt áll önök előtt, hogy Magyarország köztársasági elnökévé válasszuk. Tamási Áron-i fordulattal szólva, Áder János bejárta a rengeteget".

Hozzátette: Áder János volt parlamenti képviselő, házelnök, európai uniós politikus, de bármilyen kihívás elé is állította az élet, mindig megmaradt annak az egyenes embernek, akit szerény anyagi körülmények között élő szülei példás erkölcsi értékekkel vérteztek fel.

"Olyan ember áll önök előtt, aki megtapasztalta a kemény kétkezi munka szigorú világát, aki ismeri, mit jelentenek a saját erőből való boldogulás küzdelmei, aki jól ismeri a jogtudomány összetettségét, és aki a politikai élet útvesztőiben is mindig az egyenes utat követte" - mondta Lezsák Sándor.

Az államfőjelölt életrajzát ismertetve felidézte, hogy Áder János 1959-ben születetett, Csornán és Győrben tanult, majd 1983-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát cum laude minősítéssel, s szerzett e diplomával doktorátust. Hozzátette: Áder János nem a politikában kezdte pályafutását, először a főváros VI. kerületének lakásügyi osztályán, majd a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetében dolgozott.

Lezsák Sándor hangsúlyozta: Áder Jánost később, 1989-ben, az Ellenzéki Kerekasztal idején, majd 1990-től a magyar Országgyűlésben is egy sokat vállaló, de vállalásait mindig teljesítő emberként ismerték meg. "Olyan tagja, majd vezetője volt a Fidesz képviselőcsoportjának, aki mindig nyitott volt az érvekre, és sohasem ijedt meg a vitáktól. A legnehezebb helyzetekben is kész volt a végsőkig kitartani értékei és hitvallása mellett. Igazában, érveiben mindig volt olyan, amit érdemesnek tartottunk megfontolni" - fogalmazott Lezsák Sándor, aki az 1990-es országgyűlési ciklusban az MDF politikusa volt.

Áder Jánost a rendszerváltó politikusok egyikének nevezte, aki részt vett a történelmi jelentőségű 1987-es lakiteleki találkozón, majd az 1989-es Ellenzéki és Nemzeti Kerekasztal tárgyalásokon is, ahol fontos szerepe volt a demokratikus választási rendszer kidolgozásában.

Felidézte, hogy Áder Jánost az első szabad országgyűlési választáson, 1990-ben a Fidesz jelöltjeként választották országgyűlési képviselővé, és szülővárosában, Csornán háromszor lett egymás után egyéni országgyűlési képviselő. Hozzátette: Áder János részt vett az Országgyűlés Alkotmányügyi, Törvény-előkészítő és Igazságügyi bizottságainak munkájában, 1998-tól 2002-ig házelnökként dolgozott, majd 2009-ben az Európai Parlament tagjává választották.

Mint mondta házelnökként Áder János nemzetközi szintéren is erősítette Magyarország megbecsülését, uniós képviselőként és az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságának alelnökeként pedig éppoly kitartó alapossággal, lelkiismeretesen dolgozott, mint minden korábbi megbízatásán.

"Akik közelről ismerik, pontosan tudják róla, Áder János olyan ember, aki sosem a tisztségre jelentkezik, de mindig megfontoltan, alázattal, higgadtan és nagy körültekintéssel tesz eleget az általa vállalt feladatnak" - hangsúlyozta Lezsák Sándor, aki kiemelte azt is, hogy Áder János mellett mindig ott állt felesége, Herczegh Anita, akivel 27 éve megkötött házasságuk során négy gyermekük született.

Lezsák Sándor a parlamenti ülés elején köszöntötte Áder János államfőjelöltet és családtagjait, Kövér Lászlót, a köztársasági elnöki jogköröket gyakorló házelnököt, Orbán Viktor miniszterelnököt, Sólyom László volt köztársasági elnököt, Mádl Dalmát, a volt államfő özvegyét, Paczolay Pétert, a Alkotmánybíróság elnökét, Darák Pétert, a Kúria elnökét, valamint a hivatalban lévő és korábbi közjogi tisztségviselőket, az egyházak képviselőit, a kisebbségi önkormányzatok vezetőit, az Európai Parlament magyar képviselőit, a diplomáciai testületek és a magyar nemzeti közösségek képviselőit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!