Magyarország

2011.11.19. 13:49

WSF - Bogyay - A tudománytól várja a nemzetközi közösség a legégetőbb problémáira választ

Budapest, 2011.

Budapest, 2011. november 19,, szombat (MTI) - A tudománytól várja a nemzetközi közösség az emberiség legégetőbb, határokon átnyúló társadalmi, gazdasági és környezeti problémáira a választ, ilyen a klímaváltozás, az egészségügyi ellátás biztosítása a világ népessége nagy részének, vagy a közös felelősségünk, amelyet a nyomor és az éhezés leküzdéséért viselünk - hangsúlyozta Bogyay Katalin, az UNESCO közgyűlési elnöke a Tudomány Világfórumának szombati, záró plenáris ülésén."A 21. század tudományától azt várjuk, hogy rámutasson a hatékony megoldásokra" - fogalmazott Bogyay Katalin.

Mint kifejtette, a Tudomány Világfórumán kibontakozott eszmecsere rávilágított az új globális fejlődési irányokra, amelyek nyomást jelentenek a tudományos vállalkozásokra, s befolyásolják az etika és tudomány viszonyát a 21. században.

"Az élenjáró kutatásokkal, innovációkkal - különösen az élettudományok területén - szemben támasztott magas nyereségességi elvárások, a gazdaságossági szempontok által befolyásolt kutatási prioritások sokszor figyelmen kívül hagyják a világ népességének tényleges szükségleteit" - mutatott rá Bogyay Katalin.

Az UNESCO közgyűlési elnöke Albert Einstein szavait idézve hangsúlyozta, hogy egyetlen problémát sem lehet megoldani a "köztudat" azon szintjén, amely létrehozta.

"Ez a gondolat az alapja a budapesti Tudomány Világfórumának, amely immár több mint egy évtizede biztosít keretet a kutatók, döntéshozók és a társadalom párbeszédének annak érdekében, hogy a tudományos haladás eredményei általánosan elfogadott etikai alapelvek alapján az embert, a társadalmakat szolgálják" - mondta Bogyay Katalin, aki felelevenítette, hogy a WSF története 1999-ben kezdődött, amikor az UNESCO Budapesten rendezte meg a Tudomány Világkonferenciáját.

"Az ötödik világfórum zárásakor már senkiben sincs kétség, hogy ez egy sikeres vállalkozás, amely egyedülálló párbeszéd lehetőségét biztosítja a tudósok, döntéshozók között" - mutatott rá Bogyay Katalin, aki örömét fejezte ki, hogy az "utazás" a nemzetközi porondon folytatódik. A jövőben ugyanis négyévente a WSF-t más és más országban rendezik meg, négyévente pedig visszatér Budapestre. A következő, 2013-as világfórum házigazdája Brazília lesz.

"Napjainkban, az egyre összetettebbé váló társadalmi és gazdasági problémák korában az egyik központi kérdés, hogy hogyan fordíthatjuk a tudományos vívmányokat az esendő emberek és társadalmak javára. A Tudomány Világfóruma a jövőben is multidiszciplináris platformot biztosít e kritikus kérdés megvitatására" - emelte ki az UNESCO közgyűlési elnöke.

Bogyay Katalin kitért arra is, hogy az UNESCO 36. közgyűlése határozatának értelmében a jövő évet az ENSZ Nevelésügyi, Kulturális és Tudományos Szervezete Szentágothai János, a múlt század "egyik legelismertebb és legkreatívabb neurobiológusa", valamint Solti György, "a 20. század második felének legnagyobb karmestere" születése centenáriumának szenteli.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!