Magyarország

2011.09.28. 19:36

Jobbik: a magyar külpolitika kudarcát jelenti a szerb kárpótlási törvény

Budapest, 2011. szeptember 28., szerda (MTI) - A magyar külpolitika teljes kudarcát jelzi szerb parlamentben hétfőn elfogadott restitúciós törvény - közölte a Jobbik az MTI-vel szerdán.

Budapest, 2011. szeptember 28., szerda (MTI) - A magyar külpolitika teljes kudarcát jelzi szerb parlamentben hétfőn elfogadott restitúciós törvény - közölte a Jobbik az MTI-vel szerdán.

A párt közleménye szerint a jogszabály, amely nem vonatkozik mindazokra, akik 1941 és 1945 között a "megszálló erők" tagjai voltak, vagy azok leszármazottai, tulajdonképpen a hírhedt benesi dekrétumokhoz hasonlóan a kollektív bűnösség elvét alkalmazva rekeszti ki a délvidéki magyar közösség tagjainak döntő többségét.

A Jobbik szerint a konkrét ügy alapján is megállapítható, hogy az EU soros elnökségének ellátása nemzetpolitikai szempontból a magyar diplomácia teljes kudarcával végződött.

A kormányzati sikerpropaganda ellenére - amely egyébként a romastratégia elfogadását tartja legnagyobb eredményének - a soros elnökség fél éve alatt az elcsatolt területeinken élő magyarságot érintő ügyek egyikében sem sikerült előrelépést elérni - tették hozzá.

Az elnökség ideje alatt a székely autonómia tabukérdéssé vált, a kárpátaljai magyarok zaklatásának problémája elsikkadt, a szlovák állampolgárságuk megfosztásával fenyegetett felvidéki magyarok iránt pedig továbbra is teljes érzéketlenséggel viseltetik a magyar külügy - sorolták.

"A Jobbik az eddig követett magyar külpolitika kudarcának beismeréseként tekinti, de egyben üdvözli is a szerb nagykövet behívatását" - fűzték hozzá.

A szerb képviselőház hétfőn fogadta el a restitúcióról (a kisajátított vagyon visszaadásáról és a kárpótlásról) szóló törvényt.

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden közölte: nem viszi közelebb Szerbiát az Európai Unióhoz a szerb parlament által hétfőn elfogadott kárpótlási törvény, hanem éppen hogy eltávolítja tőle. Közölte: bekérette Szerbia budapesti nagykövetét, és tájékoztatta a magyar kormány álláspontjáról.

A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a magyar kormány álláspontját ismertetve keddi sajtótájékoztatóján elmondta: olyan formában fogadta el a szerb parlament a törvényt, amely a kollektív bűnösség elvét "újból életre keltette". Holott a nemzetközi és az európai jog is az egyéni felelősség elvét mondja ki, vagyis csak az rekeszthető ki bármilyen jog élvezéséből, akit bűnösnek találnak - tette hozzá.

Mint emlékeztetett, a hétfőn elfogadott vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvény úgy fogalmaz, hogy mindazokat, akik 1941 és 1945 között a megszálló erők tagjai voltak, vagy azok leszármazottai, kirekesztik a kárpótlásból. "Ezzel gyakorlatilag az egész vajdasági magyarságot kirekesztették ennek a törvénynek a hatálya alól" - emelte ki.

"A második világháborúban mindenkit besoroztak a magyar hadseregbe", ez nem okozhatja azt, hogy háborús bűnösök lennének azok, akik eleget tettek sorkatonai kötelezettségüknek - mutatott rá.

Németh Zsolt közölte: bekérette Szerbia budapesti nagykövetét, és tájékoztatta a magyar kormány álláspontjáról, továbbá arról, hogy az EU tagjelölti státuszának egyértelmű feltételei vannak, és ezeknek a most elfogadott szerb törvény nem felel meg.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!