Magyarország

2011.06.06. 17:41

Június 16-án békés demonstrációt tartanak az alkotmányos jogok védelmében

<p>Budapest&nbsp; (MTI) - Június 16-ára békés fővárosi demonstrációt hirdetett az alkotmányos jogok védelme érdekében magánemberként Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke hétfőn Budapesten.</p>

A sajtótájékoztatón Kónya Péter az akciót "bohócforradalomnak" nevezte, közlése szerint a jövő csütörtöki eseményre minden olyan civil és társadalmi szervezetet, szakszervezetet és állampolgárt várnak (bohócnak maszkírozva), aki bizalomvesztés miatt visszavonná a Fidesz-KDNP-re tavaly leadott szavazatait.

    Mint mondta, a megmozdulás során az Alkotmány utcában felállítandó fülkékben lehet majd "voksolni" arról, hogy visszavonják-e a tavalyi szavazataikat az ott megjelentek. Ha úgy döntenek, hogy igen, akkor a Sándor-palotához, a köztársasági elnök hivatalának épületéhez vonulnak, hogy "érvényt szerezzenek a nép akaratának", mert - mint hozzátette - az államfőnek ilyen esetekre "az alkotmány meghatározza a feladatát".

    Kónya Péter úgy fogalmazott: információik szerint hétfőn elfogadják az alkotmánymódosítást a parlamentben, "ezzel a kocka el van vetve", ezért felhívást intéznek az állampolgárokhoz. A szakszervezeti vezető felolvasta a dokumentumot, amelyben egyebek mellett az áll, hogy "az Orbán-kormány egyéves ténykedése alatt a demokrácia, az emberek alkotmányos jogok és szerzett jogai, valamint a magántulajdon súlyosan sérült". 

Ez nem csak a nyugdíjrendszerről szól

    Kérdésre válaszolva azt mondta: a tervezett jogszabály-módosítások nemcsak a rendészeti dolgozók szolgálati törvényének és azon keresztül a nyugdíjrendszerüknek a megváltoztatásáról szólnak, "az alkotmány módosítása a társadalom nagyon széles rétegét érinti". Úgy véli, "csak széles társadalmi összefogással lehet nemet mondani ezekre az intézkedésekre". Kitért arra, hogy a demonstrációval kapcsolatban minden szakszervezeti konföderációval és szakszervezettel felveszik kapcsolatot, kedden a nagy ágazati szakszervezetek vezetőivel egyeztetnek.

    Úgy fogalmazott: "mi már nem tartjuk értelmét a további tárgyalásoknak, mert az alkotmánymódosítással egyértelműen kiderült számunkra, hogy nem lehet olyan megoldás, ami alapján meg tudnánk állapodni e kérdéskörben". Közölte, hogy a szakszervezeteknek nem teljesítették azt a kérését, hogy mutassák be nekik az őket érintő sarkalatos törvény tervezetét.

    A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezet főtitkárával, Szima Judittal szemben indult eljárással kapcsolatban megjegyezte: "az időzítés nyilvánvaló üzenet minden fegyveresés rendvédelmi szakszervezeti vezetőnek".

    Kónya Péter emlékeztetett arra, hogy Árok Kornél és ő is lemondott a sztrájkbizottság vezetői posztjáról, mert úgy ítélték meg, hogy a korábbi nyolc követelés már kevés.

    Árok Kornél azt mondta: "célunkat békés módon és eszközökkel, törvényes úton, az eskünkben vállaltaknak megfelelően, a néphatalom alkotmányos elvének érvényesítésével kívánjuk elérni". Annak a véleményének adott hangot, hogy "a kétharmados parlamenti többségre sem a politikai elit, sem a társadalom nem érett még".

    További kérdésre közölte, hogy rendbontás esetén feloszlatják majd a demonstrációt. Ha ennek a jelenlévők nem engedelmeskednek, akkor ők a rendőrségnek jelzik: "ettől kezdve nem vállalunk felelősséget az ott lévőkért".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!