Magyarország

2011.04.15. 18:20

Honnan kerül ki a magyar társadalmi elit?

<p>Az egyetemek és a főiskolák mellett a gazdasági és politikai döntéshozók, illetve a média munkatársainak munkáját szeretné segíteni az idén áprilistól elérhető "rangsor-tudásbázis". Abban segíthet, hogy eligazítson a különböző rangsorok között, ténylegesen megmutatva, hogy mennyit ér egy-egy hazai egyetem, főiskola.</p>

A felsőoktatási intézmények hazai és nemzetközi rangsorai félrevezetőek lehetnek. A listák indikátorai és szempontjainak megismerése nélkül, sokszor téves következtetéseket vonhatunk le ezekből - olvasható Fábri György, az ELTE közkapcsolati és kommunikációs ügyekért felelős rektorhelyettesének véleménye az elte.hu-n.

A szakember példaként a sanghaji rangsor említi, amely alapján a magyar intézményeknek szinte alig van esélye jó helyezést elérni, mivel az a Nobel-díjasok számát nézi. Több szempontot vesz figyelembe a készülő uniós rangsor. "Ez összemérhetővé tenné hasonló intézménytípusok minőségét és különbséget tenne egyetem és főiskola között is. De kari szinten sem mérhetők össze feltétel nélkül az egyetemek, a minőség ismérve ugyanis eltér például a bölcsész és az informatikai képzési területen" - írja Fábri György.

Fábri György az UnivPress Felsőoktatás-kutató Műhelyében "rangsor-tudásbázis" mellett újabb listák összeállítását tervezi. A Műhely megvizsgálná, hogy mely intézmények adják a társadalmi és gazdasági elit utánpótlását.
- Független HÍrügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!