Magyarország

2011.03.01. 14:58

Karsai Gábor: A reformprogram konkrétumait sok esetben homály fedi

<p>Céljaiban elfogadható, ugyanakkor sok szempontból kidolgozatlan a Matolcsy György és Navracsics Tibor által kedden délelőtt bejelentett reformcsomag nagy része - ezt mondta a Független Hírügynökségnek a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettese. Karsai Gábor úgy véli, hogy több határidő is meg lett szabva, ám az addig teljesítendő célok konkrét tartalma sok esetben homályos.</p>

Az elmúlt hetekben komoly bizakodás volt, hogy a kormány valódi strukturális reformokat jelent be, ennek köszönhetően a forint is erősödött - mondta a Független Hírügynökség kérdésére a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettese. Karsai Gábor szerint a reformok ismertetésére többféle variáció is létezett: meggyőző és konkrét intézkedések, amelyek a forint erősödését hozzák, illetve kiábrándító tervek, amelyek akár drámai forintgyengülést is eredményezhetnek. A legvalószínűbbnek mégis egy köztes megoldás tűnt és a mostani bejelentés is nagyjából ennek felel meg. Egy céljaiban elfogadható, de nem elég konkrét módon, sok szempontból kidolgozatlan cselekvési program. Megfogalmazása szerint a határidők több kérdésben is meg lettek szabva, a konkrét tartalmuk azonban sok esetben meglehetősen homályos.

Karsai Gábor szerint a bejelentett konkrétumok egy része bevételnövelő, így a bankadó, a társasági adó csökkentésének elhalasztása, a teherautókra vonatkozó elektronikus útdíj, illetve a nyugdíjrendszer különböző vonatkozásai. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy alapvetően szigorításokat tartalmaz, a mikéntjét azonban homály fedi. A legtöbb tervvel kapcsolatban azonban konkrét szám nem hangzott el.

A szakértő szerint nem kell drámai forintgyengülésre számítani, a mostani szintjét azonban a magyar fizetőeszköz valószínűleg nem tudja megtartani. A korábbi komoly bizakodás ellenére ugyanis túl általános volt ahhoz a bejelentés. Olyan értelemben ugyanakkor nem volt kiábrándító, hogy a piaci befektetők valamilyen bajtól tartsanak.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes kedden délelőtt ismertették a Széll Kálmánról elnevezett szerkezeti átalakítási programot. Matolcsy György hét területet jelölt meg, ahol átfogó szerkezeti átalakításra van szükség: a munkaerőpiac, a nyugdíjrendszer, a gyógyszertámogatás, az oktatás, a közösségi közlekedés, állam és önkormányzat, valamint a bürokrácia és az adminisztráció.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!