Magyarország

2011.02.13. 18:46

Milyen hatással van a dohányzás a növényekre?

<p>Nem titok, hogy a passzív dohányzás káros hatással van az egészségre, viszont azt már kevesebben tudják, hogy a cigarettafüst milyen hatással van a növényekre. Vajon a növények is szenvedhetnek a dohányfüsttől? Mindjárt kiderül!</p>


A
dohányfüstmiatt a növények levelei leeshetnek, vagy epinasztiának nevezett betegség léphet fel, melynek következtében a levelek mintegy lefelé konyulnak. Ezt a cigarettafüstetilén tartalma okozza, mely duzzadást eredményez, és meggátolja a levelek felfelé haladó növését. 

Növekedési problémák

A kén-dioxid (SO2) és a nitrogén-oxid (NO) csakúgy, mint a cigarettában található számos más vegyületek és szemcsés anyagok, károsak lehetnek a növényekre nézve, és megváltoztathatják a növények normális növekedési mintáit. A szemcsés anyagok hozzátapadnak a növények száraihoz és leveleihez, ezzel megnehezítve számukra a fény elnyelését. Ez megakadályozza a fotoszintézisfolyamatát, amelynek során a növények a napfényből nyert energiát felhasználva cukrot állítanak elő, mely létfontosságú a növekedésükhöz, fotoszintézis nélkül a növény nem tud megfelelően növekedni. A szemcsés anyagok ezenkívül eltömíthetik a pórusokat a leveleken, melyek csökkentik a gázcserét a levélben, ez lenne egy másik probléma, mely gátolja a növény növekedését

Pozitív hatások

A fotoszintézishez szükséges még a szén-dioxid (CO2). Mivel a cigarettafüstszén-dioxidot is tartalmaz, ez jó hatással lehet a fotoszintézis folyamatára, már ha a növény elegendő fényt kap. Tudniillik a növények beszívják a levegőben levő szén-dioxidot, és oxigént bocsátanak ki, ebből kifolyólag hasznos ha a házban is tartunk növényeket. Segítenek a levegő megtisztításában, a cigarettafüst egyes káros hatású vegyületeit is eltávolíthatják a levegőből. Ha szeretnél egy hatékony szennyezőanyag eltávolító növényt, válaszd inkább a sűrű levelekkel rendelkező növényeket,  mert ezek bizonyulnak a leghatékonyabbaknak.

Forrás: www.edenkert.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!