Magyarország

2011.01.26. 11:03

Új főtér, fogadóközpont az apátságnál és Levendulaház is épül Tihanyban

<p>Tihany - Főteret alakítanak ki, új fogadóközpont épül az apátságnál, hamarosan építeni kezdik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Levendulaházát: minden eddiginél nagyobb fejlesztés kezdődik Tihanyban.</p>

A Tihanyi Legenda Projekt megvalósítása január végén indul és a tervek szerint 2013. elejére fejeződik be. Mindez csaknem 800 millió forintba kerül, az Európai Unió, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában 600 millió forinttal járul hozzá a beruházáshoz.

Tihany Önkormányzata több éves előkészítő munka után indította útjára Tihanyi Legenda című projektjét, amelynek kiemelt támogatásáról tavaly márciusban döntött a kormány. A csaknem két éves beruházás révén nemcsak új turisztikailátványosságokkal gazdagodik Tihany, hanem megújul a turistákat kiszolgáló infrastruktúra, illetve a helyi nevezetességeket tematikusan felfűző turistaútvonalak jönnek létre. A projekt szíve Tihany főterének a kialakítása lesz. A jelenlegi "szocreál" postaépület elbontásával egy tér alakul ki.

Tihany megújuló központjából eltűnnek az aszfaltburkolatú utak, a falusi környezethez illeszkedő kockakő-burkolatot és zöld felületeket kapnak a történelmi utcák. A művelődési ház szerepét betöltő, a Tihanyi Legenda Projekt programjait szervező egykori magtártól futó burkolat egységbe foglalja a teret az apátságig felfutó lépcsőig.

Teljesen felújítják az Ófalu és az apátság között futó Pisky-sétányt, ahonnan az egyik legszebb kilátás nyílik a Balatonra. Ugyancsak új burkolatot kapnak az Ófalu utcái. Új látványosság is készül a Tihanyi Legenda Projektnek köszönhetően. Az 1960-ban lerombolt kálvária építményeinek helyreállításával újabb vonzó helyszínnel gazdagodik Tihany.

A Tihanyi Legenda Projekt megvalósítása 2011. január végén indul és a tervek szerint 2013. elején fejeződik be. Legfontosabb célkitűzése, hogy a tihanyi turistaszezont a nyári főidényen túlra is kiterjessze. Az összesen 795 millió forintos beruházáshoz az Európai Unió az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 600 millió forinttal járul hozzá.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!