Magyarország

2010.12.09. 09:56

Újabb 43 hazai termék viselheti a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet

<p>Az idei elbíráláson kilenc cég 43 terméke kapta meg a jogot arra, hogy három évig viselhesse a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet. A jelzés így már 82 vállalkozás több mint 500 magyar termékén szerepel.</p>

A piros-fehér-zöld színű védjegy ezután ott lesz például a Pannontej Zrt. kenhető Medve kockasajtjainak, az Ökovital Kft. bio csíra termékcsaládjának, a Kaiser Food Kft. két szeletelt szalámijának és a Soós Tésztaipari Kft. 25 termékének csomagolásán.

A Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet az agrártárca alapította 1998-ban, a programot a minisztérium intézménye, az Agrármarketing Centrum működteti. Az emblémát elnyerő termékeknek az uniós és a hazai jogszabályoknak megfelelő tanúsítási rendszeren, laboratóriumi vizsgálatokon kell átesniük, amely igazolja, hogy a felhasznált alapanyagok, összetevők és a gyártási folyamat, illetve maga a végtermék nem egyszerűen eléri a hatályos élelmiszer-szabályozás kritériumait, hanem egy, vagy több jellemzőben meg is haladja azokat. Külön feltétel, hogy a termék hazai forgalomban is kapható legyen.

A védjegyhasználati jogot 3 évre lehet elnyerni, a védjegy használója vállalja az évenkénti többszöri ellenőrzést. A 3 év lejárta után a védjegyhasználati jog meghosszabbítható, ha a termék továbbra is minden feltételnek megfelel. A védjegyet felmérések szerint a vásárlók mindössze 30 százaléka ismeri, ezt az arányt az Agrármarketing Centrum a jövő év végéig 50 százalékra szeretné növelni.

A védjegyhasználati jogot elnyert cégek és termékek teljes listája megtalálható a http://www.kme.hu oldalon.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!