Magyarország

2010.12.29. 15:11

Hétfőn nyílnak a kormányablakok

<p>Január 3-án az ország 29 pontján megkezdik munkájukat a kormányablakok, azaz az integrált ügyfélszolgálati irodák, amelyek 12 órában, reggel 8-tól este 8-ig fogadják az ügyfeleket.</p>

Induláskor 29 ügykört lehet itt elintézni, egyebek mellett ügyfélkaput nyitni, egyéni vállalkozásokkal kapcsolatos ügyeket intézni, családi pótlékot, gyest igényelni és általános tájékoztatást kérni. A tervek szerint 2013 végére minden, az állammal kapcsolatos hatósági ügyet el lehet majd intézni a kormányablakokban.

Január 3-án összesen 29 helyen nyílnak kormányablakok - a megyeszékhelyeken és a megyei jogú városokban. A cél az, hogy a közigazgatás minél közelebb kerüljön az emberekhez, ezért a tervek szerint 2013. január 1-jével ismét létrehoznák a járásokat és a járási székhelyen is lesznek integrált ügyfélszolgálati irodák - mondta Szabó Erika, a területi közigazgatásért felelős államtitkár szerdán, a kormányablakok 300 ügyfélszolgálati munkatársának képzését lezáró rendezvényen. Az államtitkár közölte: a tervek szerint 2013 végére minden, az állammal kapcsolatos hatósági ügyet el lehet majd intézni egy helyen, a kormányablakokban.

Szabó Erika elmondta: januártól az integrált ügyfélszolgálati irodákban egyebek mellett lehet ügyfélkaput nyitni, az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos ügyeket intézni, családi pótlékot, gyest igényelni és teljes körű tájékoztatást kérni a hatósági ügyekkel kapcsolatban. Az államtitkár felhívta a figyelmet: a kormányhivatalokba integrált államigazgatási szervek továbbra is működtetik ügyfélszolgálataikat. A kormányablakokban lesz lehetőség például elektronikus tulajdonilap-másolat lekérdezésre, de ez továbbra is elintézhető a földhivatalok ügyfélszolgálati irodáiban is.

Újságírók előtt - kérdésre válaszolva - az államtitkár elmondta: a kormányablakok indulásához 550 millió forintra volt szükség. Az összevonások miatti lehetséges létszámleépítéssel kapcsolatban azt közölte: egyelőre felülvizsgálják a jelenlegi széttagolt közigazgatási rendszerben a feladat- és hatásköröket.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!