Magyarország

2010.12.13. 19:51

Elfogadta a parlament a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvényt

<p>Az Országgyűlés hétfőn 250 igen, 58 nem szavazattal és 43 tartózkodás mellett elfogadta a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról szóló, illetve a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvényjavaslatot.</p>

A voksoláson a Fidesz és a KDNP jelenlévő képviselői mellett Molnár Oszkár és Pősze Lajos független, valamint Nyakó István (MSZP) és Rozgonyi Ernő (Jobbik) szavazott igennel, az MSZP és az LMP nemmel voksolt, a Jobbik képviselői Ivády Gábor és Szili Katalin független képviselőkkel együtt pedig tartózkodtak.

A törvényjavaslat értelmében január 31-ig nyilatkozhatnak a kötelező magánnyugdíjpénztári tagok, hogy maradnak-e a magánnyugdíjpénztári rendszerben, ellenkező esetben automatikusan visszakerülnek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe.

A törvény emellett megteremti a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben az egyéni számlanyilvántartás jogszabályi hátterét is. A törvényjavaslat egyik leghangsúlyosabb eleme, hogy aki nem lép vissza a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, az ugyan 2011 december 31-ét követően is teljesíti kötelező magánnyugdíjpénztári befizetését (a teljes munkavállalói, azaz 10 százalékpontos mértékben) magánnyugdíjpénztárába, azonban ettől a dátumtól kezdődően nem jogosult a társadalombiztosítási pillérből nyugdíjellátásra, vagyis "kiszerződik" az állami társadalombiztosítás rendszeréből. A szerzett jogok ugyanakkor nem sérülnek, az eddig az időpontig megszerzett társadalombiztosítási ellátási jogosultsága megmarad.

A törvény emellett létrehozza a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapot is 

 

-Független Hírügynökség -


Az LMP társadalmi vitát és a magánnyugdíjbiztosítási törvény visszavonását sürgeti

fuggetlen | 2010.12.13 16:11
Felelős, fenntartható nyugdíjrendszert, és a jelenlegi törvényjavaslat visszavonását követeli az LMP - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Scheiring Gábor, a párt országgyűlési képviselője.
Emellett a parlament elfogadta azt a zárószavazás előtti módosító indítványt is, amely egyebek között lehetővé teszi, hogy adómentes legyen a magánnyugdíjpénztári hozamok felvétele. A módosítás alapján a 24 százalékos foglalkoztatói nyugdíjjárulék új neve munkáltatói nyugdíj-hozzájárulás.

A módosult és végül elfogadott törvény felhatalmazza a kormányt, hogy rendeletben határozza meg a Nyugdíjbiztosítási Alap működésére, a visszalépők portfoliójára, az özvegyi járadék kiszámítására vonatkozó szabályokat, valamint a nyugdíjrendszerben szerzett jogosultságok meghatározásának módját.

További újdonság, hogy a magánpénztárakat az állam a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete útján felügyeli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!