Magyarország

2010.12.30. 11:31

Budai Gyula: Több száz milliárdos lehet a kár az elmúlt nyolc évben

<p>Több száz milliárdra rúghat az a kár, ami a magyar államot érte az elmúlt nyolc évben a különféle privatizációk és visszaélések kapcsán az elszámoltatási kormánybiztos szerint.</p>

Budai Gyula csütörtökön több újabb ügy vizsgálatát jelentette be: így például a taszári repülőtér hasznosításával kapcsolatos sikkasztási ügyet vagy éppen a 4-es metró beruházásának részeként szereplő BKV-Alstom szerződést. A politikus leszögezte, hogy a vizsgálatok nem személyek ellen irányulnak, hanem kizárólag az ügyek mentén zajlanak. Szerinte egyébként akkor érik el a céljukat, ha az a kár, ami a magyar államot érte, visszakerül a költségvetésbe. Erre pedig Budai Gyula szerint lehetőség is van.

Budai Gyula szerint az elmúlt időszakban végzett munka bizonyítja, hogy a Fidesz komolyan gondolja a feladatot és végigcsinálja az elszámoltatást. Azt azonban leszögezte, hogy a vizsgálatok nem célirányosan személyek ellen irányulnak, hanem konkrét ügyek mentén haladnak. Az elmúlt napokban is körülbelül 30 bejelentést kapott magánszemélyektől és állami szervektől egyaránt. Budai Gyula szerint akkor érik el céljukat, ha a jogtalanul kifizetett állami támogatások és a magyar államot érő károk visszakerülnek a költségvetésbe. Erre pedig - úgy látja - hogy lehetőség is van, azok a magánszemélyek ugyanis, akiknek a neve eddig felmerült, rendelkeznek akkora vagyonnal, ami ehhez szükséges.

Az elszámoltatási kormánybiztos az eddig nyilvánosságra került vizsgálatokon túl - úgy, mint a sukorói telekcsere vagy éppen Álomsziget beruházás - több újat is bejelentett. Így például a Bakonyerdő Zrt. területén kialakított 6000 hektáros vadászterülettel való visszaéléseket, ahol Tátrai Miklós neve merült fel. Ugyancsak zajlik a vizsgálat a taszári repülőtér hasznosítása és ingóságokkal kapcsolatos sikkasztási ügyében, illetve a Honvédelmi Minisztériumban is ellenőrzik Fapál László megbízási szerződéseit. Budai Gyula külön kitért a 4-es metró beruházása kapcsán a BKV-Alstom szerződésének vizsgálatára, amellyel kapcsolatban az iratokat január elején kapja meg Tarlós István főpolgármestertől.

A kormánybiztos úgy látja, hogy a mostani vizsgálatok körülbelül 100 milliárdos kárt okoztak az államnak, ez pedig még csak "a jéghegy csúcsa". Szerinte összességében az elmúlt nyolc évben több száz milliárd forintos kár érte az államot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!