Magyarország

2010.12.09. 10:21

A pártok a legkorruptabbak, az egészségügybe megy a legtöbb kenőpénz a magyarok többsége szerint

<p>A megkérdezettek háromnegyede szerint tovább nőtt a korrupció Magyarországon - derül ki a Globális Korrupciós Barométer 2010-es jelentéséből, amelyet a Transparency International közölt csütörtökön.</p>

A válaszadók közül 10-ből 9-en jeleznék, ha korrupciós esettel találkoznak, a tavalyi felmérés szerint viszont 63 százalék valójában mégsem tette ezt meg. A felmérés szerint a pártokat tartják a legkorruptabbaknak itthon, a legtöbb kenőpénz pedig az egészségügyben fordul meg.

Magyarországon a megkérdezettek 75 százaléka véli úgy, hogy nőtt a korrupció az elmúlt három évben. Ez a második legrosszabb arány Európában, ennél rosszabb véleményük csak a románoknak van. A felmérés szerint a pártokat tartják a legkorruptabbaknak a magyarok, őket az üzleti szektor követi. Utóbbit egyébként az európai átlagnál lényegesen korruptabbnak tartják.

A válaszadók arról is beszámoltak: ők maguk is több kenőpénzt fizettek az elmúlt évben, leggyakrabban az egészségügyben. Míg 2009-ben 18 százalék mondta, hogy adott hálapénzt, addig ez az arány idén 26 százalék volt. Világviszonylatban a rendőrségnek fizették a legtöbb kenőpénzt.

A felmérésből az is kiderül: a korrupciót egyértelműen elítélik az emberek, 90 százalékuk pedig jelentené is, ha ilyen esettel találkozik. A Transparency International ugyanakkor megjegyzi: a tavalyi felmérés szerint 63 százalék valójában nem szól a korrupciós ügyekről.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!