Magyarország

2010.12.08. 14:26

A buszmegállókban is tilos lesz a dohányzás

<p>Kiterjeszthetik a dohányzási tilalmat a budapesti tömegközlekedési megállókra is.</p>

A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán tárgyal Tarlós István főpolgármester javaslatáról, ha ezt elfogadják, akkor a játszóterek és aluljárók után az autóbuszok, trolibuszok, villamosok és HÉV-ek megállóhelyein, állomásain is tilos lesz rágyújtani. A rendelet betartását a Közterület-felügyelet ellenőrzi, a tilalom megszegését 50 ezer forintig terjedő pénzbírsággal szankcionálják.

A rendelet-tervezet azt is meghatározza, mi számít megállónak, állomásnak

A rendelet-tervezet azt is meghatározza, mi számít megállónak, állomásnak. Eszerint tilos lesz dohányozni az érintett járdaszigeteken, korláttal elkülönített részeken, valamint a megállót jelző táblától meghatározott területen. Ez autóbusz, illetve trolibusz esetében csuklós járműveknél 2 méter széles és 18 méter hosszú terület, egyéb járműveknél 2 méter széles és 12 méter hosszú , kettős megállóban pedig 2 méter széles és 36 méter hosszú részt érint. A villamosok esetében 2 méter széles és 35 méter hosszú zónát határoznak meg, a HÉV járműveknél pedig 2 méter széles és 120 méter hosszú területet, valamint érinti a tilalom a megállóhelyeknél létesített utasvárókat.

A játszótéri dohányzást megtiltása után idén júniustól a 72 fővárosi aluljáróban sem szabad rágyújtani. Ezt a közterület-felügyelők térfigyelő kamerákkal és minikamerákkal figyelik, aki megszegi a rendeletet, azt 30 ezer forintra is bírságolhatják.

- Fügtgetlen HÍrügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!