Magyarország

2010.12.29. 14:41

A BKV szerint nem spórolnak a buszok fűtésén

<p>Nem a buszok fűtésén spórol a BKV - reagált a közlekedési társaság a Blikk szerdai számában megjelentekre, amelyek szerint száznál is több busz hibásodott meg hétfő délelőttig a fagy miatt, mivel a vállalat a járművek fűtésén akart spórolni.</p>

A BKV szerint a hosszantartó hideg és fagy megviseli a járműállományt, de a társaság nem spórol a buszok fűtésen. Azonban "a tartós hideg időben ezek hatékonysága sajnos nem minden esetben éri el azt a szintet, amelyet az utasok komfortérzete kívánna" - áll a közleményben, amely szerint a buszok fűtőberendezésének hatékonysága a műszaki kialakítástól és a környezeti hőmérséklettől függ, és a járműállomány életkorával arányos. "Az autóbuszállomány átlagéletkora 17 év, az elöregedett buszok fűtése, ahogyan egy idősebb autó fűtése, sokszor kevésbé hatékony" - közölte a BKV.

A vállalat ugyanakkor elismerte, hogy a nagy hideg, a havazás és a latyakos utak miatt jelentősen megnövekedett a hibajelentések száma - ezek legtöbbje a légrendszeri fagyások és a vezetőfülkék nem kielégítő fűtésére vonatkozó hibajelentés volt, amelyek oka a kompresszorok által a levegővel beszívott, és a légrendszer vízgyűjtő helyein összegyűlő és ott megfagyó légpára. Mint közölték, az ilyen fagyásokkal szemben a légrendszer rendszeres éjszakai víztelenítésével és légrendszeri fagymentesítő folyadék bejuttatásával védekeznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!