Magyarország

2010.12.09. 12:26

5 gazdasági javaslatot küld az MSZP a kormánynak

<p>Öt pontban foglalta össze az MSZP gazdasági javaslatait a kormánynak. Szekeres Imre, a párt gazdasági kabinetvezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a többi között az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentését, a magas jövedelműeknek adott adókedvezmények eltörlését, a TB-járulék csökkentését és több területen fejlesztési terv készítését várják.</p>

Mint fogalmazott, a kormány elmúlt fél évének ámokfutása komoly következményekkel járt a társadalom és a gazdaság számára, ezért mielőbb cselekedni kell.

Szekeres Imre elmondta: a kormányváltás idején a válság ellenére reménytkeltő volt az ország helyzete, megindult a gazdasági növekedés és Magyarország nemzetközi megítélése is kedvező lett. Hozzátette: a váltás után gazdasági ámokfutás következett, ami kilenc területen is súlyos következményekkel jár. A szocialista politikus ezek között említette az EU és IMF-hitelszerződés felmondását és azokat a felelőtlen bejelentéseket, amelyek miatt leértékelődött a forint. Megrázónak nevezte, hogy a radikális adócsökkentés azoknak jelent majd többletet, akik egyébként is sokat keresnek. Az MSZP gazdasági kabinetvezetője szerint hiba volt az ágazati különadók kivetése is, ami miatt elmaradnak a beruházások, az adó megjelenik az üzemanyag- és élelmiszerárakban, vagyis végső soron az állampolgárok fizetik meg.

Tévút a magánnyugdíj-pénztárak államosítása

A képviselő ezen intézkedések között említette a költségvetési kiadások indokolatlan növelését, valamint azt is, hogy semmi érdemi változás nem volt a közösségi szolgáltatások, szociális és oktatási terület rendszerében. Szekeres Imre szerint tévút a magánnyugdíj-pénztárak államosítása, a benyújtott költségvetést megalapozatlannak tartja, és hiányolja a koherens fejlesztési terveket, pályázatokat is.

Az MSZP-s politikus arról is beszélt: a költségvetés csak átmeneti bevételeken alapul, amelyek ha megszűnnek, újbóli eladósodás következik. Hozzátette: kockázati tényező az is, hogy a jogbizonytalanság miatt a külföldi befektetők is kivonulhatnak. Szekeres Imre azt is kifogásolta, hogy a kormány nem tett semmit a devizahitelesek reménytelen helyzetének javítása érdekében. Azt is elmondta: nem felel meg a valóságnak, hogy az Európai Unió nem fogja szankcionálni a nyugdíj-rendszer átalakítását.

Az ellenzéki párt 5 pontban foglalta össze javaslatait. Eszerint azt várják a kormánytól, hogy január 1-ig csökkentse az üzemanyagok jövedéki adóját, mert jelenleg az államnak ebből plusz bevétele van. Emellett a magas jövedelműeknek adott adókedvezmények eltörlését kérik, illetve azt, hogy a társasági adók helyett a TB-járulékot csökkentsék. Szekeres Imre elmondta: utóbbi lépéssel lehet munkahelyeket teremteni, és ennek hatására szükségtelen lesz a magánnyugdíj-pénztárak államosítása. Az MSZP azt is javasolja, hogy a kormány alakítsa úgy át a költségvetés-tervezetet, hogy a 230,9 milliárd forintnyi presztízs-feladatokra szánt összeget munkahelyteremtésre, az esélyegyenlőség javítására, gazdaságfejlesztésre fordítsa. Azt is javasolják, hogy a kormány dolgozzon ki 2011. március 31-ig egy megalapozott tervet az oktatás, az egészségügy és a szociális terület működtetésére, fejlesztésére.
- Független hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!