Magyarország

2010.12.17. 20:56

40 ember halt meg eddig a hideg miatt - majdnem teljesen megteltek a hajléktalanszállók

<p>Eddig összesen 40 ember halt meg idén a kihűlés miatt a hajléktalanokkal foglalkozó Menhely Alapítvány adatai szerint. A következő napokban erős fagyok várhatóak, ezért az alapítvány mindenki segítségére számít, hogy a további halálesetek elkerülhetők legyenek.</p>

Matlári Ferenc, a hajléktalanokkal foglalkozó Menhely Alapítvány munkatársa a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy mindenki segítségére számítanak a következő napokban, nem csak az utcán éjszakázók, hanem azok érdekében is, akiket a hideg veszélyeztet, mert például nem tudnak fűteni. Az alapítvány azt kéri, hogy aki megfelelő felszerelés, meleg ruha nélküli embert lát az utcán, hívja a Menhely Alapítvány fővárosi és vidéki diszpécserszolgálatait, melyek telefonszámai megtalálhatóak az alapítvány internetes oldalán. Aki sérült, vagy zavart állapotú embert lát, mentőt hívjon a helyszínre.

Jelenleg országosan 96 százalék azoknak a menedékhelyeknek a kihasználtsága, ahol úgy fogadnak be hajléktalan embereket, hogy ehhez nem kell különösebb feltételeket teljesíteniük. Budapesten a kihasználtság 95 százalékos. Vidéken azonban vannak helyek, ahol 100 százalék felett fogadnak be már embereket. Ezeken a helyeken a folyosókra, irodákba, fürdőkbe is tesznek matracokat, ha szükséges.

A hajléktalanellátás mindent megtesz, hogy ne kelljen senkinek a hidegben aludnia, de úgy tűnik, nem elegendő a kapacitás, a következő napokban várhatóan minden menedékhely betelik. Az látható, hogy át kell gondolni a hajléktalan ellátás rendszerét - tette hozzá Matlári Ferenc.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!