Magyarország

2010.09.01. 14:44

Tanévnyitó Budán - A nevelés szerepét hangsúlyozta Tarlós István

<p>Az iskolán belüli nevelés megerősítését, az intézményi rendszer újjáépítését és a tanárok megbecsülésének helyreállítását nevezte a legfontosabb feladatnak Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanévnyitóján szerdán.</p>

A politikus szerint téves az az értelmezés, miszerint az iskola csak az ismeretek közlésére való, nevelésre pedig ott a család. Emlékeztetett: számos olyan kormányzati intézkedés van folyamatban, amely változást hoz az oktatás területén.

Tarlós István az egyházi iskolák érdemeit emelte ki az oktatásban, a nevelésben, az egészséges tisztelet kialakításában. Mint mondta: az iskolában dől el, hogy a gyermek gondolkodó, mérlegelő lesz, vagy megtéveszthető. Hozzátette: az állami oktatási rendszert újra kell építeni, de nem lehet egyszerűen külföldi mintákat átvenni, hanem a hazai hagyományokra is építeni kell. A főpolgármester-jelölt szerint a széttagoltságot, káoszt meg kell szüntetni, és előtérbe kell helyezni a képességeket, a tehetséggondozást.

A politikus emellett fontosnak nevezte a tanári megbecsülés helyreállítását. Hozzátette: az állami intézményekben tapasztalt agresszió kezd fenyegető, napi veszéllyé válni, ami részben amiatt van, hogy semleges világnézetet erőltetnek a diákokra, nem kapnak mintákat. Tarlós István szerint növelni kell az emelt szintű érettségi presztízsét is, de számos olyan kormányzati törekvés van, amely az oktatást érinti. Példaként említette az életpálya-modell kidolgozását, a Nemzeti Alaptanterv megújítását, a mozgás rendszeresítését, az intézményi tehetséggondozást, valamint az egyházi iskolák hátrányos megkülönböztetésének leküzdését.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!