Magyarország

2010.09.28. 20:39

Nem felelős a 2006. augusztus 20-án történtekért az akkori katasztrófavédelmi ügyeletes

<p>Erkölcsi és anyagi elégtételt is kapott az elmúlt napokban Nyitrai Béla, akit 2006-ban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ügyeleteseként marasztaltak el az augusztus 20-án történt katasztrófahelyzet miatt.</p>

Mint ismert, a 2006. augusztus 20-i nemzeti ünnepen, az esti tűzijáték idején hirtelen vihar csapott le a fővárosra. Másfélmillió ember nézte volna a tűzijátékot a rakpartok környékén. A viharról szóló figyelmeztetés azonban nem jutott el az emberekhez, ezért az akkori sajtóhírekben többször bírálták többek között az OKF ügyeletesét, illetve a meteorológiai szolgálatot is. A viharban több száz ember sérült meg, két ember a Dunába fulladt, két másikat egy kidőlt fa ölt meg, egy idősebb asszony pedig menekülés közben kapott szívrohamot. Az OKF három nappal a vihar után egy vizsgálat eredményeképpen elmarasztalta az augusztus 20-i vezető ügyeletest.

Nyitrai Béla, az akkori vezető ügyeletes azonban az elmúlt napokban erkölcsi és anyagi elégtételt is kapott, miután egy újabb vizsgálat megállapította, hogy semmilyen felelősség nem terheli őt.

Nyitrai Béla nyugállományú tűzoltó alezredes közleményében azt írja: "A 2006. augusztus 20-i súlyos tömegszerencsétlenséggel járó tűzijáték miatt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezető ügyeleteseként a magyar sajtóban igaztalanul érte sérelem személyemet, szakmai reputációmat."

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az elmúlt időszakban felülvizsgálta a 2006. augusztus 20-i tűzijáték eseményeivel kapcsolatos ügyiratokat. Nyitrai Béla szerint megállapították, hogy a súlyos tömegszerencsétlenséggel járó tűzijátékkal kapcsolatban semmilyen személyes felelősség nem terheli őt, és a korábbi vezetői nyilatkozatokkal és sajtómegnyilvánulásokkal igazságtalanul érte sérelem a személyét.

"Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megkövetett, semmissé tette a 2006. augusztus 23. napján kelt üggyel kapcsolatos hátrányos szolgálati minősítésemet és egyúttal erkölcsi és anyagi elégtételt szolgáltatott" - közölte nyilatkozatában a nyugállományú alezredes.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik