Magyarország

2010.09.07. 06:18

Kísérlet járja be az országot

<p>A hiteles és a hiteltelen emberek országában újabb bank tárja szélesre ajtaját. Fotocella itt nincs, és még csak célfotó sem dönt a tülekedők versenyében. <strong>Ladányi Tóth Lajos jegyzete</strong></p>

Miután felmérték az igényeket, eldöntötték, hogy a széfrekedést elkerülendő, banki hitellel segítenének arra érdemesnek tartott embereken. A szegények bankjaként aposztrofált kísérleti programban a tervek szerint két és fél év alatt mintegy négyszáz millió forint kölcsönt helyeznének ki, amely közel négyszáz vállalkozásnak adhatná meg a kezdőlökést.

A Kiút Program vállalkozást indító, illetve élénkítő küldetéssel bír. Nem önálló pénzintézetként működik, hanem segítőhálózati szerepet tölt be, támogatja az öngondoskodóvá válás feltételeinek megteremtését. A kis összegű, fix kamatozású, rövid lejáratú hitelek célcsoportját a mélyszegénységben élő romák képezik. Igencsak leszűkíti a kört az a kitétel, hogy a programba bevontaknak nem lehet se köz- és banki tartozása, és ugye, egyéni vállalkozó csak az lehet, akinek legalább nyolc osztályos végzettsége van. Kísérleti szakaszban jár még az új kezdeményezés, eddig e célból 135 millió forintot csoportosított át az Országgyűlés a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz.

Szegények, még nem tudják, hogy mi vár rájuk, kapnak-e friss impulzust, új lökést. Bezzeg egy spermabanknak kételyek nélkül garantált lenne a sikere. Ugyanis sokaknak tele van a...    

- Ladányi Tóth Lajos -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!