Magyarország

2010.09.16. 16:53

Hende Csaba: hamarosan bejelentik a harmadik NATO-radar helyszínét

<p>Hamarosan bejelentik, hol építik fel a harmadik magyar NATO-radart, az ügyben még tartanak az egyeztetések - mondta a honvédelmi miniszter újságíróknak csütörtökön Veszprémben.</p>

Hende Csaba kérdésre sem mondott részleteket a lehetséges új helyszínről. Úgy fogalmazott viszont, hogy ideális helyszín eddig egyetlen egy lett volna: a Zengő. Minden más helyszínen csak jelentős többletköltséggel lehet üzemeltetni a háromdimenziós radart - tette hozzá.

Hende Csaba emlékeztetett: a harmadik magyar NATO-radar ügye 1999 óta húzódik. Két helyszínt is kijelöltek korábban, először a Zengőt, majd a Tubest, de végül mindkettőt elvetették az emberek tiltakozása miatt. Megjegyezte: Békéscsabán és Bánkúton minden különösebb botrány és baj nélkül felépítettek két ugyanilyen radart, "és ragyogóan szolgálják hazánk légterének biztonságát". A harmadik háromdimenziós radarra elengedhetetlenül szükség van - erősítette meg.

A honvédelmi miniszter elmondta azt is: a harmadik radar egyetlen ideális helyszíne a Zengő lett volna. Minden más helyszínen szükség lesz a radar felépítése mellett arra, hogy fenntartsanak legalább kettő, úgynevezett réskitöltő radarszázadot. Ennek költsége évente körülbelül tízmilliárd forint - közölte Hende Csaba.

A miniszter a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában szerda este azt mondta, hogy a harmadik radar helyszínét már egyeztették a katonai szövetséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!