Magyarország

2010.09.16. 17:58

Hajmeresztő mutatvány - darun lógva dolgozott

<p>Egy darun lógó munkagéppel bontottak egy kéményt Sopronban a hétvégén. A több tíz méter magasan lévő berendezésen rajta ült a kezelő is.</p>

A hajmeresztő mutatványnak a munkavédelmi felügyelőség vetett véget és vizsgálatot indítottak a bontást végző cég ellen. A vállalkozás ügyvezetője a Kisalföldnek azt mondta, csak kipróbálták az eljárást és a munkagép kezelője amúgy sem fél a magasban.

Egy daru emelte a magasba a munkagépet és annak kezelőjét a kéményhez a hétvégén. A hajmeresztő mutatvány közben azonban megjelentek a munkavédelmi felügyelőség szakemberei és véget vetettek a munkálatoknak. Kótai József az OMMF Nyugat-dunántúli Regionális Felügyelőségétől csütörtök a Független Hírügynökségnek elmondta az eljárás az emelőgép biztonsági szabályzatnak több pontjával is ütközik: terhet ugyanis nem lehet úgy felemelni a magasba, hogy személy tartózkodik rajta.

A munkavédelmi felügyelő hozzátette: a műveletre nem volt engedélye a bontást végző cégnek, ezért vizsgálatot indítottak ellene. A vállalkozás nyilatkozni nem akart, annyit mondtak, hogy csak kipróbálták az eljárást. A megyei napilapnak, a Kisalföldnek az ügyvezető korábban úgy nyilatkozott, hogy "a próbára azért volt szükség, mert a kémény fugája olyannyira kemény, hogy azt kézi erővel szinte lehetetlenség volt megkezdeni. A kalapácsos munkagép kezelője tapasztalt szakember, rendelkezik toronydaru-kezelői vizsgával és gyakorlattal is, saját elhatározásából ment fel és nem fél a magasban."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!