Magyarország

2010.09.07. 19:50

Belügyminisztérium: a hajléktalanokon nem segít, ha megengedik nekik a közterületek elfoglalását

<p>Az önkormányzatok kötelessége, hogy gondoskodjanak a szociálisan hátrányos helyzetű emberekről, a hajléktalanokon ugyanis az nem segít, ha megengedik nekik, hogy elfoglalják a közterületeket - közölte kedden a Belügyminisztérium egy a hajléktalanokat is érintő építésügyi törvénymódosító javaslattal kapcsolatban.</p>

A két építésügyi törvényt is módosító javaslat szeptember elején a Belügyminisztérium internetes oldalán jelent meg. A részletes indoklása szerint az önkormányzatok jogosultságot kapnának a közterületen lakó hajléktalanokkal szembeni szigorúbb fellépésre.

A Belügyminisztérium eltökélt szándéka, hogy rendet teremt - közölte a tárca kedden a korábban a sajtóban is megjelent módosító javaslat kapcsán. Az önkormányzatokat ezért - a javaslat alapján - jogszabályi háttér is segíteni fogja a közösségi tereik rendben tartásában. A tárca szerint az emberek jogos elvárása, hogy például az aluljárók kulturált állapotúak, szabadon átjárhatóak legyenek. "A szociálisan nehéz helyzetbe került embereken nem azzal lehet segíteni, hogy megengedjük számukra a közterületek elfoglalását. A szociális gondok ilyen irányú kezelése a probléma szőnyeg alá söprését jelentette idáig, amelyen mi változtatunk. Az önkormányzatoknak kötelességük gondoskodni a szociálisan hátrányos állapotban élő emberekről, amelyhez segítséget tudnak nyújtani az illetékes állami intézmények" - olvasható a Belügyminisztérium közleményében.

A tárca internetes oldalán található, szeptember 10-ig még véleményezés alatt álló módosító javaslat célja egyebek mellett, hogy pontos fogalom-meghatározással elősegítse a szabálytalan építkezések feltárását, segítse a településrendezést, illetve szabályozza a közmű- és nyomvonalas építmények egységes elektronikus nyilvántartását. Ehhez kapcsolóan a változásokhoz igazodó, az érintettek érdekeit szolgáló ösztönzési és ellenőrzési rendszert alakítson ki. A módosítás egyik paragrafusában arról van szó, hogy a közterületek nem rendeltetésszerű használatánál - mint a. hajléktalanok életvitelszerű ottlakása - az önkormányzatoknak lehetőségük legyen szigorúbb közterületi szabályok és szankciók megállapítására.

Mivel azonban ennek a feltételrendszerét is meg kell valósítani, a törvény ezen része csak 2011 május 15-én, a törvény más részei már január 1-jén hatályba lépnének.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!