Magyarország

2010.09.07. 12:30

Az MSZP megadóztatná a nemzetközi pénzmozgásokat

<p>Az MSZP a bankok közvetlen megadóztatása helyett a nemzetközi pénzmozgásra vetne ki adót - mondta keddi sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője.</p>

Szekeres Imre szerint a kormány eddigi munkáját koncepciótlanság, kapkodás és látszatintézkedések jellemzik. Az ellenzéki politikus hozzátette: a kabinet elkezdte visszavonni korábbi ígéreteit.

Az MSZP országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a nemzetközi pénzügyi tranzakciók megadóztatására - jelentette be kedden Szekeres Imre. A szocialista politikus az európai szociáldemokrata pártokkal egyeztetve az átutalt összeget 0,05 százalékos, vagyis fél ezrelékes adóval sújtaná. Az ellenzéki képviselő szerint ez több bevételt hozna a költségvetésnek, mint a bankadó, ám a rendszer csak akkor lehet működőképes, ha az EU-s tagállamok többsége is támogatja az elképzelést.

Szekeres Imre bírálta a kormányt, amely véleménye szerint semmit sem tett a nehéz helyzetbe került devizahitelesek védelme érdekében. Szekeres Imre szerint a kis- és középvállalkozások helyzetét is jelentősen rontja a gyenge forint, hiszen így a cégek nem, vagy csak nehezen jutnak tőkéhez. Az ellenzéki politikus hozzátette: elkezdődött a korábbi ígéretek visszavonása. Szekeres Imre példaként az oktatásban dolgozók elmaradt béremelését, illetve a jelentős adócsökkentés hiányát említette.

A szocialista politikus szerint teljes átláthatatlanság jellemzi a kormányzást. A képviselő szerint nem lett takarékosabb az állam, hiszen a kormányzás első két hónapjában másfél milliárd forintot költöttek egyebek mellett informatikai és járműbeszerzésekre, ráadásul a minisztériumok számának csökkenésével sem lett kevesebb vezető beosztású dolgozó az államapparátusban.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!