Magyarország

2010.04.30. 20:46

Magyarországot dícséri, Kínát keményen bírálja az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselője

<p>Továbbra is megfigyelési listán tartja Kínát az Egyesült Államok a szerzõi jogsértések és a szabadalmi lopások, illetve hamisítások miatt.</p>

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselõje (USTR) pénteken közzétett éves jelentése szerint a jogsértések és a lopások elleni fellépésben még mindig gyengék, nem elrettentõek a kínai hatóságok.

A jelentés szerint az amerikai szoftverektõl és filmektõl a különbözõ szerzõi jogvédett kiadványokon át a sportcipõkig számos terméket károsítanak meg a kínai kalózgyártók. Az USTR azt közölte, hogy mindezek miatt Kína marad a megfigyelési listájukon. A kormányzati képviselõ jelentése szerint "a pekingi kormány több, biztató intézkedést tett 2009-ben, de a szellemi és ipari termékekkel kapcsolatos lopások még mindig elfogadhatatlanul nagy mennyiségben fordulnak elõ".

Az USTR Kínát azért is hibáztatja, mert továbbra is importkorlátozásokat tart fenn mind a nagykereskedelem, mind a kiskereskedelem tekintetében, és ez megnehezíti a jogvédelem alatt álló, törvényes, eredeti termékek bejutását a kínai piacra. Ezeket a korlátozásokat az Egyesült Államok számos alkalommal kifogásolta nemzetközi szervezetekben, például a WTO-ban.

Az USTR éves jelentése szerint az amerikai vám- és határrendészeti hatóságok által 2009-ben elkobzott áruk 79 százaléka kalóztermék volt. Ez némi csökkenést jelent a 2008-as 81 százalékos arányhoz képest. A jelentés kiemelten szólítja fel a kínai kormányt, hogy lépjen fel keményen az internet-alapú kalózkodás ellen. "A szellemi tulajdon ellopása az amerikai üzleti világ számára romboló hatást fejt ki, és munkahelyek tömegeinek elvesztését eredményezi az Egyesült Államokban" - írja a jelentés.

Ron Kirk, az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselõje azt közölte, hogy a lopások, kalózkodások elleni küzdelemben egyes országok számos sikert értek el. Kirk megdicsérte Csehországot, Magyarországot és Lengyelországot, és leveszik õket a megfigyelési listáról, amelyen a leginkább figyeltek között Kína mellett ott van Algéria, Argentína, Chile, Kanada, India, Oroszország, Pakisztán, Thaiföld és Venezuela. További 29 ország a kevésbé figyeltek között szerepel a listán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!