Magyarország

2010.04.01. 17:36

Elõzetesbe küldené az ombudsman a rendészeti minisztert

<p>Az elõzetesházak személyes meglátogatására bíztatja Szabó Máté országgyûlési biztos Forgács Imre igazságügyi és rendészeti minisztert.</p>

Az ombudsman az elõzetesházakkal kapcsolatos vizsgálata ügyében várt válaszokat a minisztertõl, ezeket meg is kapta, de nem elégedett velük.

Szabó Máté már 2009 januárjában megállapításokat tett az úgynevezett elõzetesházak túlzsúfoltságáról és a bennük uralkodó körülményekrõl. A fõvárosi, Venyige utcai - az ombudsman szerint 200 százalékosan túltelített - intézmény kapcsán többször is kijelentette, hogy az ott elõzetesben lévõk emberi méltósághoz való joga is sérül. Elõzetes letartóztatásba egyébként olyan emberek kerülnek, akiknél valamilyen bûncselekmény megalapozott gyanúja merül fel, de félõ, hogy szabadlábon hagyásuk esetén esetleg elszöknének, vagy befolyásolnák az eljárást. Ezek az emberek nem elítéltek.

Az ombudsmani felvetésekre adott válaszában Forgács Imre rendészeti miniszter vitatta azt a megállapítást, hogy az elõzetesházakban sérül az emberi méltósághoz való jog. Szabó Máté ombudsman csütörtöki közleménye szerint a miniszter általánosságban elismerte ugyan, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek valóban túltöltöttek, a zsúfoltság csökkentése, a fogvatartottak arányos elhelyezése érdekében azonban 2008 szeptemberében átfogó stratégiát dolgoztak ki. A miniszter hangsúlyozta, hogy évek óta folyamatosan emelkedik az elõzetesen letartóztatottak száma, nehezen megoldható a képzésük, valamint a szóban forgó - Venyige utcai - intézményben a 62 hiányzó felügyelõi státusz közül kettõt sikerült betölteni.

A biztos a választ nem tartotta elfogadhatónak, ezért felkérte a minisztert annak kiegészítésére. Javasolta neki, hogy amennyiben továbbra is vitatja az emberi méltósághoz való jog sérelmének tényét, munkatársaival együtt keresse fel bármelyik, 150-200 %-osan zsúfolt elõzetesházat, és gyõzõdjön meg róla, milyen körülmények között élnek a fogvatartottak.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!