Magyarország

2010.02.04. 06:32

Elfogták a BKV informatikai igazgatóját

<p>Elfogták a rendõrök a BKV volt informatikai igazgatóját. A férfi Szegeden bujkált, szerdán a Repülõtéri Rendõri Igazgatóság (RRI) nyomozói és az RRI Sólyom bevetési alosztály kommandósai fogták el.</p>

A volt informatikai igazgatót "gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által elkövetett" vesztegetéssel gyanúsítják - közölte az RRI. Csaknem két hónapja bujkált, elõbb országos, majd európai elfogató parancsot adtak ki ellene. Õrizetbe vették és kezdeményezték elõzetes letartóztatását is. Fuzik Zsoltot azután kezdték el keresni, hogy decemberben a rendõrök õrizetbe vették a BKV és a Budapest Airport (BA) jogi igazgatóit valamint másik három embert, vesztegetési ügy miatt.

2009 tavasza óta nyomoz a Repülõtéri Rendõr Igazgatóság (RRI) a Budapest Airport Zrt. és a BKV Zrt. körüli korrupciós ügyben, egy feljelentés alapján. A rendõrség adatokat és bizonyítékokat talált arra, hogy a Budapest Airport Zrt. jogi igazgatója - összejátszva korábbi beosztottjával - aki a BKV jogi igazgatója lett - a Budapest Airport Zrt-vel szerzõdésben álló ügyvédi irodáknak fiktív megbízásokat adott, amelyek a megbízási díj egy részét visszaadták neki. December elején házkutatást tartottak a BKV székházában és egy informatikai szerzõdést kerestek. A 28 milliós szerzõdébõl állítólag 10 milliót kaptak volna vissza a megvesztegetett vezetõk. Jelenleg tart a lefoglalt bizonyítékok értékelése, és az újabbak felkutatása. Az ügynek eddig öt gyanúsítottja van, köztük a BA és a BKV jogi igazgatója is.

A BKV jogi igazgatóját egy III. kerületi bevásárlóközpont mélygarázsában több mint 11 millió forint "kenõpénzt" vett át egy, a BKV-val szerzõdésben álló cég munkatársától. A BKV székházában még aznap este házkutatást tartottak. Rényi-Vámos Krisztinát a BA és Sziebert Györgyöt, a BKV akkori jogi igazgatóit õrizetbe vették, majd elõzetes letartóztatásba helyezték. Bûnszövetségben elkövetett vesztegetéssel, hûtlen kezeléssel és más bûncselekményekkel gyanúsítják õket. Elõzetesben van az ügy másik két gyanúsítottja is - a két társasággal szerzõdõ irodák vezetõi közül, - az ötödik gyanúsított ellen lakhelyelhagyási tilalom van érvényben.

A BKV informatikai igazgatóját is ezzel a vesztegetési üggyel összefüggésben keresték. Elõször ausztriai síelésre, majd betegségre hivatkozva "halasztotta el" a rendõrökkel való találkozót. Nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak ellene. Fuzik Zsoltot egyébként kirúgták a BKV-tól az ügy kirobbanása után. A rendkívüli felmondást már decemberben elkezdték elõkészíteni a társaságnál, majd január 5-ével valóban fel is mondtak a férfinak, aki akkor még mindig bujkált.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!