Magyarország

2008.10.26. 15:10

Januártól energetikai tanúsítvány kell az új épületekre

<p>Egy uniós direktíva alapján 2009. január 1-jén Magyarországon is bevezetik az épületek energetikai tanúsítványát. Az új építésű ingatlanok csak akkor kapják meg a használatbavételi engedélyt, ha rendelkeznek ilyen dokumentummal.</p>

Magyarországon jövő év elején vezetik be az épületek energetikai tanúsítványát. Ez a dokumentum a mosógépeknél vagy hűtőknél már ismert módon az "A+" jelöléstől az "I" kategóriáig minden ingatlant osztályoz aszerint, hogy a házak, lakások mennyire felelnek meg a modern és hatékony energiafelhasználás követelményeinek.
A tanúsítvány több annál, hogy besorolja az ingatlanokat az energiatakarékos vagy a pazarló kategóriába. A tanúsítást végző szakember arra is javaslatot tesz, hogy mit érdemes fejleszteni, felújítani, így a tulajdonos át tudja gondolni, hogy a szűkös anyagi kereteiből mire fordítson leghamarabb pénzt: például szigetelésre, nyílászáró-cserére vagy éppen kazánfelújításra, hogy csökkentse a rezsijét - mondta a Független Hírügynökségnek Király Zsuzsanna, az Energia Klub munkatársa.

Az energetikai tanúsítvány 2009. január 1-jétől minden új épületnél kötelező lesz - az első lakók kérhetik a kivitelezőktől. Az ide kapcsolódó kormányrendelet szankciót nem tartalmaz ugyan, de a dokumentum nélkül elvileg nem adják meg a használatbavételi engedélyt.
A használt lakások tulajdonosai 2011 végéig önként kérhetik az energetikai tanúsítványt. Ez akkor lehet érdekes, ha például el akarják adni a lakást, mivel a besorolás pénzügyileg is kézzelfogható lesz. Ha az ingatlan "H" vagy "I" jelölést kapott, akkor a leminősítés azzal is járhat, hogy esetleg rosszabb pozícióból indul az ingatlanpiacon. Egy rossz energiafelhasználású épületet olcsóbban lehet ugyanis majd értékesíteni, függetlenül attól, hogy mennyire frekventált helyen fekszik. A tanúsítvány bevezetésének éppen az az egyik célja, hogy maguk a tulajdonosok értsék meg: az energiahatékonyság nekik is érdekük, és az itthoni ingatlanpiac magától mozduljon el ebbe az irányba - magyarázta Király Zsuzsanna.
Országszerte hat civil szervezet kapcsolódott be az Energia Klub tavasszal indított Lakcímke Kampányába, amely ezekre a tudnivalókra hívja fel a figyelmet. Az indulás óta 35 ezer ember igényelt az ingyenes Lakcímke kiadványból, amely elmagyarázza a tanúsítvány lényegét, hasznos tippeket ad a hatékony háztartási energiafelhasználáshoz, és bemutatja a megújuló energiaforrásokat is. A kiadványt az internetről töltötte le az érdeklődők 60 százaléka. A tanácsadó irodák különböző lakossági rendezvényein pedig országszerte 12 ezren vettek részt eddig, és háromezernél is több embernek tudtak már segíteni.

Részletek a www.lakcimke.hu honlapon, innen a tájékoztató füzetet is le lehet tölteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!