Magyarország

2008.07.31. 19:46

Árvízjelentés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből

<p>Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén levonuló árvíz intenzitása a mai napra már csökkent, a III.-fokú készenlétet mindenhol visszaminősítették II. illetve I. fokra.&#160;<dia width="900" height="700" alt="Árvízjelentés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 2008.07.31."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_rv_zjelent_s_Szabolcs_Szatm_r_Bereg_megy_b/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Árvízjelentés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 2008.07.31." /></a></dia>&#160;<dia width="900" height="700" alt="Árvízjelentés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 2. 2008.07.31."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_rv_zjelent_s_Szabolcs_Szatm_r_Bereg_megy_b_1/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Árvízjelentés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 2. 2008.07.31." /></a></dia>&#160;<dia width="900" height="700" alt="Árvízjelentés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 3. 2008.07.31."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_rv_zjelent_s_Szabolcs_Szatm_r_Bereg_megy_b_2/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Árvízjelentés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 3. 2008.07.31." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-bolt-belseje-arviz-vasarosnameny.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-saraznak-arviz-vasarosnameny.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-szemethegy-arviz-vasarosnameny.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/flv-takaritas-arviz-vasarosnameny.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A>&#160;<A href="http://video.szon.hu/members.szon_szerkesztoseg/megkerdeztuk_arviz_vzs.wmv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

18:18: A víz helyett a sár az úr

Amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan ment le az ár a Tiszán, szinte hihetetlen, hogy ahol kedden még hajóval közlekedtek, ott már viszonylag száraz lábbal lehet sétálni. A szinte szemmel látható apadásnak azonban hozadáka is van: az üdültetőknek és a vendéglátósoknak a víz helyett most a sárral kell megküzdeniük a vásárosnaményi Tisza–parton. A vendéglátósok egész délelőtt arra vártak, hogy a rendőrség leengedje őket boltjaikhoz, ám erre csak délután három órakor került sor, meg kellett várniuk a tűzoltók lemossák a partra vezető utat.

Az önkormányzat több közhasznú munkással segíti az iszap eltakarítását. – Az árvíz előtt is itt dolgozott a brigád, a rend helyreállítására egy tizenöt fős létszámmal készülünk, eltakarítjuk a hordalékot az utakról és a házak közül, a cél, hogy járhatóvá tegyük az utat az üdülőtelep belsejébe – mondja Pál János brigádvezető. A türelmetlen vendéglátósok a gáton gyülekeznek, a rendőrök azonban parancsuk van, senkit nem engedhetnek le.

Varga János nehezményezi ezt a döntést, szerinte azonnal kellene cselekedni, hiszen a rászárad iszapot jóval nehezebb letakarítani a házakról. – Szombat óta nem láttam a nyaralómat, nem tudom, milyen állapotban van, bár az biztos, hogy a felső szintre tett értékeinket nem károsította a víz – mondja. – A baj viszont nem csak az iszappal van: a hétvégi vendégek szinte kivétel nélkül elmentek, a foglalásoknál pedig teljes a bizonytalanság: sokan érdeklődnek, de közülük csak kevesen fognak eljönni ide nyaralni, a fogadósok közül sokan kétségbeestek – fűzte hozzá.

Az elmúlt években visszaesett a turistaforgalom itt is, így nem jött jól mostani árvíz sem, de János optimista: még mindig van egy hónap a nyárból. A kárt még csak forintosítani sem lehet, több vendéglátós szerint inkább a szezon miatt kell aggódni.

A másik gondot az ukrán szemét jelenti: mivel a határon túl az árterületen helyezkednek el a hulladéklerakó helyek, az áradás rengeteg szemetet mosott ki, ami mintegy harminc kilométeren terül el a folyón. Sörösdobozok, műanyag palackok háztartási hulladék garmadájáról számoltak be a tiszai halászok. A Jándi-szigetnél a fahulladékot és a szemetet egy kisebb csomóba rakta le a víz, a szakemberek ezért több helyen hálóval próbálják feltartóztatni, majd kihalászni a vízből a szemetet, kérdés, mennyi utánpótlása van még a határon túlról érkező szennyezésnek.

15:22: A Felső-Tiszához igyekezett Bodnár Gáspár, a FETIKÖVÍZIG igazgatója, amikor utólértük telefonon. – Vásárosnaménytól felfelé tartva, egészen Tiszabecsig motorcsónakkal térképezzük fel a szemetet, hogy annak összegyűjtését hol lehet a partról, és hol lehet majd csak a vízről elvégezni. A motorcsónakból láttam, hogy Tivadarnál már csütörtök kora délután fertőtlenítették az árteret.

Szerdán Tiszaberceltől Tokajig tartott útunk, a szabolcsi földvár lábánál lévő hajókikötőnél meg is számoltam az úszó flakonokat: egy perc alatt 68 flakon haladt el a vizen. A Tisza mentén 200 fő közmunkás foglalkoztatásra kaptunk engedélyt, akik a védekezést követően a mentesítésben és egyéb feladatok végzésében is a segítségünkre lesznek majd – mondta Bodnár Gáspár.

14:44: A pakurát is figyelik a vízben

A megáradt Tisza Kárpátalja técsői járásának több falvát is elöntötte az elmúlt napokban. Heves esőzés volt többek között Taracköz (Tereszva) községben is, ahol egy helyi fafeldolgozó üzem telephelyén lévő nyitott tartályból pakurát mosott ki a víz a Tarack patakba. A szennyezés mennyiségéről egyelőre nincs pontos információ.

– Az ukrajnai szakhatóságoktól olyan tájékoztatást kaptunk, hogy már a patak vizéből összegyűjtötték a pakurát, amely így nem került a Tiszába. A folyó szennyezettségét ennek ellenére továbbra is vizsgáljuk – tájékoztatta lapunkat Szentesi Péter, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatója.

A taracközi kombinát telephelyén kialakított nyitott betonmedencékben több tonnányi pakurát tároltak. Az árvízi károk felmérésekor derült ki, hogy a víz kimosta a medencék tartalmának egy részét – van mit tisztítani az áradás után.

13:02: Még II. fokú készültéség van 163 kilométeren

Szerencsére tegnap sem esett, a Felső-Tisza vízgyűjtőjén folytatódott az árhullámok levonulása. A Tisza felső szakasza Dombrádig apad, lejjebb árad. Jelenleg I. fokú készültség van Vásárosnamény és Záhony között. Záhony és Gávavencsellő között II. fokú a készültség. A folyó csütörtök délelőtt Dombrádnál 686 cm-en tetőzött (II. fok: 700 cm). A Kraszna tovább apad, hazai szakaszon végig II. fokú a készültség. A Túron és a Szamoson nincs készültség. Jelenleg 163 km-en II. fokú, 88 km-en I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben a megyében.
Az OMSZ előrejelzése szerint az elkövetkező 3 napon nem kell jelentős csapadékra számítani, a folyókon az apadás zavartalan lesz.
– Továbbra is fokozott figyelőszolgálatot tartunk a készültségben lévő védelmi szakaszokon – tájékoztatott Bodnár Gáspár védelemvezető –, ennek megkönnyítésére folytatjuk a mentett oldali töltés rézsűkaszálását. A megközelítő utak és töltéskoronák kátyúzását, keréknyomok feltöltését végezzük. A folyók felső szakaszain, ahonnan már az árhullám levonult, folytatjuk az árhullám által az árvízvédelmi művekben okozott károk felmérését, a hullámtérben és a töltésrézsűre kirakódott uszadék, kommunális hulladék eltávolítását. A még készültségben lévő szakaszokon is megkezdtük a partélre illetve a parti növényzetre kirakott kommunális hulladék vízről való felmérését. A töltéseken átszivárgó vizet a töltéslábtól biztonságosan elvezetjük.

Továbbra is folyamatosan üzemel a Tiszaberceli szivattyútelep, szerdán több mint 70 ezer köbméter belvizet szivattyúztunk a Tiszába. A Felső-Szabolcs alsó öblözetében érvényben van a II. fokú belvízvédelmi készültség.

Az ár,- és belvízvédelmi munkákban jelenleg több mint 350-en vesznek részt.

12:14:Tivadar,Gergelyiugornya térségében a folyó apadásnak indult, Tivadarban várhatóan augusztus 1-re visszahúzódik a mederbe. A visszahúzódó folyó jelentős mennyiségű 10-15 cm vastag iszapréteget hagy maga után.

A felső szakaszon a rendőri feladat továbbra is a védtöltéseken és a folyón történő járőrözés, mivel az apadó víz adja a lehetőséget az üdülőtelepek illetéktelen személyek által történő megközelítésére. Ezért pl. Vásárosnamény-Gergelyiugornyán az éjszaka folyamán a töltésre 25 méterenként fáklyákat helyeztek el, valamint a sötét szakaszokat éjjellátó készülékekkel, hőkamerákkal figyelték, észlelés esetén vízijárőrt indítottak.

A folyó jelenleg a Záhony környéki részen tetőzik és az ez alatti folyószakasz üdülőtelepeit, Dombrád, Tiszatelek, Rakamaz vízparti üdülőit önti el. A felsorolt területekről a kitelepítés folyamatosan történik, a Kisvárdai és Nyíregyházi Rendőrkapitányság őrsei folyamatos járőrszolgálatot végeznek a töltéseken.

Az apadó víz ellenére a vízi túrák közlekedését nem javasoljuk a jelentős vízsebesség, és a hordalék miatt.

A mai napig az árvíz elleni védekezéssel kapcsolatban, bűncselekmény, személyi sérüléses baleset, mentés nem történt.

Megszûnt a harmadfokú készültség és a megerõsített ügyelet

Szerda estére az egész országban megszüntették a harmadfokú készültségeket, lassan apadnak a magyarországi folyók. 760 km hosszúságú folyószakaszon még érvényben van elsõ- vagy másodfokú készüaltség, de a kedvezõen alakuló idõjárási viszonyok miatt az Országos Mûszaki Irányító Törzs csütörtökön reggel megszüntette a megerõsített ügyeletet. Az elmúlt 24 órában még 12 szivattyútelep dolgozott a belvízzel érintett területeken. A védekezési és helyreállítási munkák együttes költségét szakértõk 900 millió forint körülire becsülik.

11:07: Jelenleg még mindig 760 km hosszan zajlik az árvízi védekezés, de rendkívüli helyzetekre már nem kell számítanunk. A folyók apadásához igazodva a helyi vízügyesek megkezdték a levonuló árhullám utáni helyreállítási munkákat: a homokzsákokból kiépített ideiglenes töltésmagasítások visszabontását, a védekezés során igénybevett töltések járhatóvá tételét, a védelmi anyagok és eszközök visszanyerését.

Az árvízi védekezés során összesen több mint 100 ezer zsákot, 5 ezer m3 homokot és 15 ezer m2 fóliát használtak fel.

A belvízzel érintett terület az elmúlt napokban jelentősen csökkent, de még mindig meghaladja a 3000 hektárt. Szerdán12 szivattyútelep összesen 765 ezer m3 belvizet emelt át, a védekezésben 57 fő vett részt.

A Tiszán is mindenhol megszűnt a harmadfokú készültség. A tetőzés jelenleg Tokaj közelében jár, a következő napokban a Közép-Tiszán az előrejelzések szerint az elsőfokú készültségi szintekhez közeli értékek alakulhatnak ki.

Az elmúlt egy hétben a vízügyi szakemberek naponta átlagosan több mint kétezer fő munkáját koordinálták, a védelemben dolgozók létszáma azonban csütörtökön reggel ezer fő alá csökkent. A Dunántúlon már kedden este megszűnt a készültség, és szerda este óta az egész országban nincsen már másodfokot meghaladó védekezési feladat.

A következő napokra vonatkozó előrejelzések alapján kedvezően alakulnak az időjárási viszonyok, a hazai folyók vízgyűjtőin nem várható jelentős mennyiségű csapadék. Csütörtökön reggel az Országos Műszaki Irányító Törzsben is megszűnt a megerősített ügyelet. A teljes védekezési és helyreállítási munkák együttes költségét az árhullám vártnál kedvezőbb levonulása miatt szakértők 900 millió forint körülire becsülik.

Kapcsolódó cikkek:

  • Árvízjelentés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
    A Tisza felső szakaszán, mint Vásárosnamény- Gergelyiugronya, Tivadar, Jánd települések térségében már apad a víz, reggelre kb. 60 cm-el volt alacsonyabb a vízállás, azonban Záhonytól lejjebb Dombrád felé most árad.
  • Árvízvédelmi készültség 765 kilométeren
    Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a helyszínre utazott, hogy Vásárosnaménynál személyesen tájékozódjon a Tisza vízminőségéről és a védekezési munkálatokról.    

- Györke László, Nyéki Zsolt, Lefle György, Varró Zsolt -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!