Magyarország

2008.05.24. 12:30

Gyurcsány: "El a kezekkel a beruházásoktól és a nyugdíjaktól"

<p>Az MSZP és a kormány igenis meg fogja védeni a beruházásokat és nem engedik, hogy befagyasszák a nyugdíjakat - jelentette ki Gyurcsány Ferenc szombaton.</p>

A kormányfő ezt arra reagálva mondta, hogy Orbán Viktor a Fidesz elnöke április végén egy zárt fórumon a költséges nagyberuházások leállításáról és a nyugdíjak befagyasztásáról beszélt.

A miniszterelnök leszögezte: Orbán Viktor szavaival ellentétben a beruházásokat nem lehet leállítani, azok ugyanis munkát teremtenek és jövedelmet termelnek az emberek számára. "Akik leállítják a beruházásokat, azok nemet mondanak a gazdasági növekedésre, az új munkahelyekre és a helybenjárásra szavaznak" - fogalmazott Gyurcsány.

A kormányfő hozzátette: a nyugdíjakat nem lehet befagyasztani, hanem meg kell tartani az értéküket és lehetőség szerint növelni is kell azt. A kormányfő szerint a Fidesz elnöke hatalomra kerülése esetén felrúgná azt a hosszú távú egyezséget, amit a jelenlegi kormány kötött az idősekkel. "A Fidesz tengelyt akasztana a munkásokkal és a nyugdíjasokkal, de ezt mi nem fogjuk megengedni, meg fogjuk védeni a politikánkat" - tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök úgy véli: a következő 1-2 évben a munka becsületének és értékének visszaállítása lesz az egyik legfontosab cél. Ehhez azonban minél több képzett munkaerőre van szükség. Éppen ezért a kormány azt tervezi, hogy akár már a következő tanévtől legalább a hiányszakmákban teljesítményarányos szakmunkás ösztöndíjat vezet be havi 10-20 ezer forint értékben, valamint díjmentessé tennék a munkaügyi perek indítását a munkavállalók számára.

A miniszterelnök leszögezte: az adó- és járulékreform nem "csodafegyver," hanem csak eszköz a munka feltételeinek javítására, és ezen keresztül a beruházások ösztönzésére, mert ezek hozhatnak érdemi gazdasági növekedést.

 

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!