Magyarország

2008.04.14. 13:43

Lelki és testi roncs a magyar dolgozók többsége

<p>Pocsék állapotban van a magyar dolgozók többsége mind a lelki, mint a testi egészségüket illetően – vélik szakemberek. A hatóságok ennek javítása érdekében felmérik, hogy a munkaadók mennyire figyelnek a pszichoszociális kockázati tényezők kezelésére.</p>

Január elsejétől a munkavédelem törvényi szintű szabályozásába emelték a pszichoszociális kockázati tényezők kezelésének munkáltatói feladatát.

A törvényi rendelkezés szerint pszichoszociális kockázatnak minősül a munkavállalót a munkahelyén érő azon hatások (konfliktusok, munkaszervezés, munkarend, foglalkoztatási jogviszony bizonytalansága és a többi) összessége, amelyek befolyásolják az e hatásokra adott válaszreakcióit, illetőleg ezzel összefüggésben stressz, munkabaleset, lelki eredetű szervi (pszichoszomatikus) megbetegedés következhet be.

Majdnem mindenki stresszel

A jogszabály-változtatásnak éppen itt volt az ideje: Magyarország az Európai Unió többi országához képest igen rossz helyzetben van a pszichés, szociális munkahelyi környezet tényezőire visszavezethető stresszt illetően.

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet felmérése szerint minden ötödik felnőtt lakos az idült stressz állapotában van.

Ennél sötétebb képet fest a Gordio Tanácsadó Csoport 2004-es felmérése, amely szerint minden második magyar dolgozó magas munkahelyi stressznek van kitéve. További negyven százalék közepes mértékű stressztől szenved, vagyis majdnem minden magyar érintett a fejlett ipari országok népbetegségében.

 
A krónikus stressz egyik fontos forrása a munkahely, de emellett nálunk más tényezők – mint bizonytalanság, másoktól való lemaradás és frusztráció érzése, általános értékválság - is szerepet játszanak abban, hogy az aktív korú lakosság, különösen a férfiak fokozottan veszélyeztettek a stressz szempontjából.

A magyar férfiak halálozási 1970 óta romlanak, és ma rosszabbak, mint 1930 körül voltak – mondta  Mihály Andrea pszichiáter, a Dr. Bodó Training munkatársa.

Forrás: Menedzsment Fórum

Törvény készülhet a munkahelyi stressz ellen

A szív- és koszorúér-, de a daganatos betegségekre is háromszor akkora esélye van annak, aki stresszes környezetben dolgozik. Az itthon már népbetegségnek számító munkahelyi stressz kezelésére a hazai szakszervezetek javaslatára "jogszabály" készülhet.

A munkahelyi stressz nemcsak magyar ártalom, külföldi kutatók is arra figyelmeztetnek, hogy ez nemzetközi viszonylatban is a legsúlyosabb népegészségügyi problémák egyike.

A túlpörgött vagy feszült légkörben dolgozó alkalmazottaknak a tapasztalatok szerint rövid távon gyomorfekéllyel, magas vérnyomással vagy szorongásos depresszióval kell szembenézniük, hosszabb távon azonban a szív-, a koszorúér- és a daganatos megbetegedések kialakulására is háromszor nagyobb az esélyük, mint a munkájukat kevésbé streszszes környezetben végzőknek. A szakemberek szerint komoly rizikótényező a feszült főnök-beosztott viszony, a kollégákkal való állandó versengés, az elismerés hiánya, s a túl alacsonynak tartott fizetés is.

Bár a munkahelyi stressz miatt szenvedők magyarországi számáról nincs pontos adat, a kedélybetegek számából a szakértők szerint erre következtetni lehet, mivel a munkahelyi stressz és a depresszió többnyire együtt és egymással szoros kölcsönhatásban jelentkezik.

A kutatások azt jelzik, hogy a depresszió hazánkban igazi népbetegséggé vált, ezért is feltételezhető, hogy az esetek jelentős része mögött a munkahelyi stresszhatások állnak. Felmérések szerint az unió tagállamaiban 40 millió dolgozó élethelyzetét befolyásolja a munkahelyi stressz.

A probléma kezelésére az Európai Bizottság keretmegállapodást javasolt az európai szakszervezeti és az európai munkáltatói szövetség számára, azzal a céllal, hogy felhívják a munkáltatók és a munkavállalók figyelmét a jelenségre, s segítséget nyújtsanak a munkahelyi stressz okainak és következményeinek feltárására, illetve a stresszt okozó helyzetek kialakulásának megelőzésére. Jelezték: a magyar szociális partnerektől is elvárják, hogy az idén októberig együttesen találjanak olyan megoldást, amellyel az európai keretmegállapodás végrehajthatóvá válik a magyar munkaviszonyokban is.

  • Az MSZP támogatja az ombudsman jelölteket
  • Elmib: "politikai nyomásgyakorlás"
  • A roncsautók fele a természetben végzi
  • Sonkacsempész fogtak Asztélynál
  • Keressen állást a Topjobon!

    Ízelítő álláskínálatunkból:
    IT - Informatika - Telekommunikáció - Távközlés >>833 állás Mérnöki és műszaki tevékenység >>
    750 állás Kereskedelem - Értékesítés >>
    511 állásGyártás - Termelés - Ipar >>432 állásGazdaság - Pénzügy >>342 állásEgyéb szakmunkák >>336 állásEgyéb >>509 állásKontrolling - Könyvelés - Könyvvizsgálat >>291 állásBeszerzés - Logisztika - Raktározási tevékenység >>226 állásIrodai adminisztráció - Asszisztencia >>225 állásÜgyfélszolgálat - Call center >>189 állásDiákmunka - Szakmai gyakorlat >>147 állásVendéglátás - Idegenforgalom >>146 állás

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!