Magyarország

2008.03.12. 18:43

Hiller István: marad a képzések közötti átjárhatóság

<p>Budapest - Az oktatási tárcának nincs, és nem is volt más elképzelése tandíj-ügyben, csak a fejlesztési részhozzájárulás, amely a népszavazás eredménye alapján kikerül a törvényből - közölte Hiller István oktatási miniszter a Felsőoktatási Kerekasztal szerdai ülése után.</p>

Ez azt jelenti, hogy szeptember elsejétől nem kell tandíjat fizetni az államilag finanszírozott képzéseken, azok a diákok pedig, akik mesterképzésre jelentkeztek, és február óta fizetik a díjat, a módosítás életbe lépését követő 30 napon belül, várhatóan még áprilisban, visszakapják a pénzüket - hangsúlyozta a tárcavezető.

A kerekasztal valamennyi tagja egyetértett abban, hogy az államilag finanszírozott és a költségtérítéses képzések közötti átjárhatóságot fenn kell tartani, ezért a "fizetős" képzésben részt vevők legjobb 15 százaléka ezután is átkerülhet a támogatott képzésre, ez az újítás megmaradna a felsőoktatási törvényben, az ott tanulók közül pedig a legrosszabbul teljesítő 15 százaléknak költségtérítéses formában kell folytatniuk tanulmányaikat - mondta Hiller István. Ezt egyébként minden tanév végén bírálják felül.

A Felsőoktatási Kerekasztal tagjai között van a minisztérium mellett a Magyar Rektori Konferencia, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a Doktoranduszok Országos Szövetsége, és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete is. A rektorok által felvetett, alternatív tandíjra vonatkozó javaslat várhatóan áprilisban kerül a kerekasztal elé.

Kapcsolódó cikkek:

Tandíj: a diákok szerint igazságtalan
Négyen vannak testvérek, hárman egyetemre járnak; a diákmunkák sem fizetnek jól.

A tandíj bevezetése miatt kevesebb a felvételiző
A 2002-es kormányváltás óta egyharmadával csökkent Magyarországon a felsőoktatási intézménybe jelentkezők száma, és 20 százalékkal kevesebb a férőhely is.

Tandíj ellenes demonstráció
Közel négyszáz hallgató vett részt a szerda esti tandíj ellenes fáklyás felvonuláson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!