Magyarország

2007.11.30. 13:57

Vízumok, vízum felvétele

<p>Hol kell benyújtani a vízumkérelmet? Ki nyújthat be vízumkérelmet? Milyen dokumentumok szükségesek a kérelem benyújtásához?</p>

Egyáltalán ki nyújthat be vízum kérelmet?

De mielőtt áttekintenénk ezeket a témaköröket, ismételten szeretném hangsúlyozni, hogy az információk egyenlőre tájékoztató jellegűek, hiszen csakMagyarország teljes jogú schengeni csatlakozásától lesznek maradéktalanul érvényesek.

Fontos tudni, hogy a vízum előzetes beutazási engedély, amely birtokosát nem jogosítja fel automatikusan a belépésre. Szeretném továbbra is ösztönözni a kedves olvasót, hogy a felmerült kérdéseire a választ elsősorban a www.irm.gov.hu, illetve a   www.euvonal.hu honlapon keresse, de nyugodtan felteheti a cikkhez kapcsolódóan is. A sorozat végén a felmerült kérdésekre igyekszem egy külön anyagban a választ megadni.

A schengeni vízum iránti kérelmet annak a tagállamnak a külképviseletén kell benyújtani, amely ország a látogatás fő úti célja (ha a több országot is érintő látogatások egyforma vagy közel egyforma hosszúak, akkor a meghatározó tényező az első úti cél, vagyis az az ország, ahol a kérelmező első ízben lép be a schengeni területre).

A szabályok értelmében tehát magyar külképviseleten schengeni vízum iránti kérelmet az a kérelmező nyújthat be, akinek fő úti célja Magyarország. A magyarországi úti céllal érkező, de más tagállam által kiadott schengeni vízummal a határőrség nem köteles beléptetni a külföldit, amennyiben nem tudja igazolni, hogy miért nem valamely magyar külképviseleten vette fel a vízumát.

Ugyanez az eljárás vonatkozik a más tagállamba való belépésre is, amennyiben a külföldinek valamely magyar konzulátus által kiállított vízuma van.

Számos olyan országban is lehet majd magyar vízumot kérelmezni, amelyben nincs magyar konzulátus.

A Magyarországot képviselő ország konzulátusa a közös schengeni szabályok alapján állítja majd ki a magyarországi beutazáshoz a vízumot, ugyanolyan módon vizsgálva meg a kérelmet, mintha a külföldi őhozzá szeretne beutazni.

A határállomásokon továbbra sem lesz vízumkiadás, csak egészen kivételes körülmények között (pl. meghalt családtag temetésére utazik be, s igazolni tudja, hogy nem volt lehetősége előzetesen vízumot felvenni.)

- Tanyik József -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!