Magyarország

2007.11.06. 09:00

Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál november 6-11

<p>Negyvenkét film 26 országból, harmincnégy magyarországi premier 5 nap alatt - ez a negyedik alkalommal megrendezendő Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál kínálata. <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/forum.png" width="13" border="0" /></p>

Az érdeklődők négy budapesti helyszínen, a Toldi és a Cirko-gejzír moziban, az OSA Archívumban és a Goethe Intézetben nézhetik meg a világ legjobb emberi jogi dokumentumfilmjeit - tájékoztattak hétfőn a szervezők.

A nemzetközi dokumentumfilm fesztivált Kőszeg Ferenc, a magyarországi emberi jogi mozgalom elindítója, a Magyar Helsinki Bizottság alapítója nyitja meg november 6-án a Toldi moziban. A Verzió nyitófilmje egy díjnyertes kínai alkotás lesz, a "Szavazz rám, légyszi!". A vetítés díszvendége a film vágója, Jean Tsien.

A dokumentumfilmes seregszemle alkotásai ízelítőt adnak a kortárs európai, ázsiai, tengerentúli és magyar dokumentumfilm-termésből, tájékoztatott a fesztiváligazgató. Zádori Zsuzsa érdeklődésünkre elmondta: a szervezők ebben az évben nagy hangsúlyt fektettek a vallási témájú filmek bemutatására. Nyolc olyan alkotás is helyet kapott a programban, amely a vallási fanatizmus kérdését járja körbe, az Egyesült Államoktól Iránig.

A retrospektív programban a nézők válogatást láthatnak Nick Broomfiled díjnyertes dokumentumfilmjeiből. A diák verzióban a vetítések mellett elemző-értelmező beszélgetésekre is várják a középiskolásokat, mondta el a fesztiváligazgató. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a közönség választja ki a legjobb Verzió filmet.

A fesztivál részletes programja a www.verzio.ceu.hu oldalon olvasható

 

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!