Magyarország

2007.11.09. 13:35

Lezuhant mentőhelikopter: jogerősen felmentették a pilótát

<p>Felmentette a bíróság annak a mentőhelikopternek a pilótáját, aki 2005 márciusában nem sokkal a felszállás után lezuhant a gépével Pécsen.</p>

A balesetben hárman megsérültek - köztük a pilóta is súlyosan. Az ügyészség a légi közlekedés súlyos testi sértést okozó gondatlan veszélyeztetésével vádolta a férfit. A Baranya Megyei Bíróság ítélete jogerős.

A pilóta 2005. március 31-én, a négyszáz ágyas pécsi klinika mellett zuhant le, miután beteget vitt a kórházba. Az újbóli felszállás után a gép rotorja beleakadt egy elektromos vezetékbe, majd a közeli utcában az úttestre zuhant és kigyulladt. Az ügyészség szerint a baleset azért történt , mert az egyébként tapasztalt pilóta - aki 2.500 órát repült és több, mint 13 ezer felszállást hajtott végre - szabálytalan manővert hajtott végre.

A férfi az eljárás alatt műszaki hibára hivatkozott, szerinte egy üzemanyag-túlfolyást szabályozó szelep hibásodhatott meg, amivel korábban is volt már probléma.

A nyomozók egyébként korábban nem vizsgáltatták meg a motort, a szakértők pedig a rozsdásodás miatt később már nem tudták megállapítani, mi okozta a balesetet. Az ügyben első fokon eljáró Pécsi Városi Bíróság ezért idén márciusban bizonyítottság hiányában felmentette az 57 éves férfit. Az ügyészség az ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárást kért, így került az ügy a Baranya Megyei Bíróságra.

A másodfokon eljáró megyei bíróság pénteken helyben hagyta az elsőfokú ítéletet.
A 2005-ös balesetben hárman sérültek meg. A pilóta többszörös nyílt törést és súlyos mellkasi sérüléseket szenvedett, a mentőorvosnak a csuklója törött el, a mentőápoló könnyebben sérült a fején.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!