Magyarország

2007.11.17. 10:36

Kétszeresére nőhet a maximális helyszíni bírság

<p>Budapest - Hatszorosára emelkedik a helyszíni szabálysértésekért kiszabható bírság alsó és duplájára a felső határa, ha az Országgyűlés elfogadja a szabálysértésekről szóló törvény módosítását, amit a kormány pénteken nyújtott be a parlamentnek.</p>

Nőne a természetvédelmi rendelkezések megsértéséért és a nemesfémtárgyak fémjelzésével kapcsolatos szabálysértésekért kiszabható bírság felső határa is, egyszerűsödne a be nem fizetett bírságok behajtása, ugyanakkor a jogszabály rögzíti, hogyan védekezhet a címzett, ha a hivatalos iratot önhibáján kívül nem vette át. A jogszabály sürgős tárgyalásáról hétfőn dönt az Országgyűlés.

A helyszíni bírság jelenleg 500-tól tízezer forintig terjedhet, ezt módosítanák háromezres minimális illetve 20 ezres maximális határra. Ezzel egyszerre valamennyi pénzbírság alsó határa is a jelenlegi ezer forintról háromezer forintra nőne.

100 ezer forintról 150 ezer forintra nőne a pénteken benyújtott törvénymódosítás szerint a természetvédelmi rendelkezések megsértéséért, és 30 ezer forintról 100 ezer forintra a nemesfémtárgyak árusításával vagy fémjelzésével kapcsolatos kötelességek megszegéséért kiszabható bírság felső határa.

Új tényállás lesz - a javaslat szerint - a vámorgazdaság, melyért 100 ezer forintig terjedő bírságot lehet majd kiszabni.

A meg nem fizetett helyszíni bírságot a jövőben adók módjára hajtják majd be, vagyis a behajtás jelentősen lerövidül és egyszerűbbé válik. Emellett a végrehajtási eljárás költsége - ami több, mint 7000 forint is lehet - nem az államot, hanem a megbírságoltat terheli majd.

A törvénymódosításban szerepel, hogy jogorvoslattal lehet élni akkor, ha a hatóság kézbesítettnek tekint egy hivatalos iratot, de azt szabálytalanul próbálták eljuttatni a címzetthez, vagy pedig ő önhibáján kívül nem vette át, akár azért, mert nem volt a lakóhelyén, például gyógykezelés vagy külföldi út miatt.
A jelenleg hatályos szabályok szerint kézbesítettnek kell tekinteni egy hivatalos iratot, ha annak kézbesítésére a posta két eredménytelen kísérletet tett, ugyanakkor nincs szabályozva a lehetőség ennek a kézbesítési vélelemnek a megdöntésére.

A szabálysértésekről szóló törvény módosításáról szóló javaslatot a kormány pénteken nyújtotta be a parlamentnek, amely hétfőn dönt a jogszabálytervezet sürgős tárgyalásáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!