Magyarország

2007.11.17. 10:42

Két évig kötelezné az Országgyűlést az országos népszavazás eredménye

<p>Budapest - Két évig nem hozhat az ügydöntő országos népszavazás eredményével ellentétes tartalmú döntést az Országgyűlés a szerint az alkotmánymódosító törvényjavaslat szerint, amelyet pénteken nyújtott be a kormány a parlamentnek, és amelynek sürgős tárgyalásáról hétfőn döntenek a kéviselők.</p>

Az Alkotmánybíróság májusban mondta ki, hogy szabályozni kell azt, hogy egy eredményes ügydöntő országos népszavazás meddig kötelezze az Országgyűlést, illetve azt, hogy egy népszavazás által megerősített törvényt mikortól lehet módosítani, vagy hatályon kívül helyezni.

Az Országgyűlésnek pénteken benyújtott törvényjavaslat az Alkotmányt módosítaná úgy, hogy a parlament két évig nem hozhat az ügydöntő országos népszavazás eredményével ellentétes döntést.

A javaslat ugyanakkor nem tartalmaz moratóriumot azoknak a jogszabályoknak a megváltoztatására, melyeket még a köztársasági elnöki aláírás előtt népszavazásra bocsátottak.

A benyújtott alkotmánymódosító törvényjavaslat indoklása szerint ezeknek a jogszabályoknak a meg nem változtatására csak politikai kötelem terheli az Országgyűlést, azoknak a legapróbb részletekig történő megváltoztathatatlansága ellentétes lenne a parlamentáris demokrácia alapelveivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!