Magyarország

2007.11.17. 19:44

Illegális tüntetés a Batthyány-örökmécsesnél - 32 embert vittek be

<p>Megtartotta szombati demonstrációját a Magyar Önvédelmi Mozgalom a Batthyány-örökmécsesnél Budapesten, bár a rendezvényt előzetesen nem jelentették be.</p>

Ahogy ígérte korábban a rendőrség, feloszlatták a tüntetést, 32 embert állítottak elő, köztük egy újságírót. Tömegoszlató eszközöket nem vetettek be, verekedés nem volt, sérültek sincsenek. Az örökmécses körüli terület este fél 7 után nem sokkal ürült ki.

A Hold utca és a Báthory utca kereszteződésénél lévő emlékműnél délután négy után körülbelül 50 demonstráló és szimpatizáns gyűlt össze a Magyar Önvédelmi Mozgalom naggyűlése után, amelyet a Magyarok Házában tartottak. Többen szónokoltak, egyebek mellett azt mondták, hogy a szombati tüntetés azonnali, békés válasz arra, hogy két napja Szolnokon a rendőrök szerintük jogellenesen bántak a Gyurcsány Ferenc ellen tiltakozókkal.

Arra hivatkoztak, hogy a strassbourghi Emberi Jogok Bírósága egy korábbi ítéletben kimondta: törvényesek azok a spontán tüntetések, amelyek egy politikai döntésre válaszul szerveződnek. A rendőrség viszont úgy véli: az ítélet nem jogalap arra, hogy hetekre előre szervezzen valaki be nem jelentett demonstrációt.

A rendőrök öt órakor szólították fel először az embereket a terület elhagyására, de akkor még nem mozdultak. Fél 6 körül kezdtek igazoltatni az egyenruhások, ekkor vették őrizetbe az első tüntetőket, köztük Gonda Lászlót, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 elnökét, a szombati rendezvény egyik szónokát. Előállították az Index hírportál munkatársát is.

A tüntetők egy húszfős csoportja elment a Hold utca sarkáig, ott néztek farkasszemet a rendőrökkel, akik végül kiszorították őket onnan is. Ekkor még körülbelül tucatnyi embert előállítottak - jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint 32 embert vittek be a szombati tüntetésről. A megmozduláson senki sem alkalmazott erőszakot. A rendőrök a helyzetnek megfelelő erőkkel intézkedtek, nem kellett tömegoszlató eszközöket használniuk.

 

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!