Magyarország

2007.11.18. 16:24

Dohányzó, kövér orvosok

<p>Magyarország - A hazai háziorvosok 15 százaléka dohányzik, tízből hatan túlsúlyosak és a negyedük semmilyen testmozgást nem végez.</p>

Az eredmény az egészségfejlesztési szakemberek szerint azért különösen lehangoló, mert éppen nekik kellene példát mutatniuk.

Az alapellátásban dolgozó orvosok egészségi állapota rácáfol arra a feltételezésre, hogy az egészségismeret egyenes arányban áll a tudatos életmóddal.

A háziorvosok körében végzett felmérés során ugyanis a megkérdezettek 15 százaléka vallotta be, hogy dohányzik. A doktorok 66 százaléka gondolja magáról, hogy túlsúlyos és a kelleténél többet eszik, 20 százalékuk pedig semmilyen testmozgást sem végez. Ami pedig még ennél is elszomorítóbb, hogy a háziorvosok negyede nem jár szűrővizsgálatokra sem.

A felmérés nem tért ki olyan kényes kérdésekre, mint az alkoholfogyasztás vagy például a lelki élet zavarai, amelyeket a kiemelten stresszes munka okozhat - mondta a Független Hírügynökségnek Péterfia Éva, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal népegészségügyi főosztályának vezetője.

Az egészségügyi dolgozók tisztában vannak azzal, hogy mit kellene tenniük ahhoz, hogy kiegyensúlyozottabban élhessenek, a többségük mégsem teszi. Nehéz őket motiválni, de természetesen vannak jó kezdeményezések is. A "Hagyd abba és nyersz!" elnevezésű, dohányzásról leszoktató pályázatra például 1879 ember jelentkezett, és a tizedük egészségügyi dolgozó volt.

A pályázat díjait ezen a héten adták át, és az Országos Mentőszolgálat kapta az egészségügyi szervezeteknek járó különdíjat, mert onnan jelentkeztek a legtöbben. A Mentőszolgálat saját maga is szervezett leszoktató programokat a munkatársainak. Ezeken több száz mentőtiszt és egyéb dolgozó vett részt, és ez mindenképpen példaértékű - tette hozzá Péterfia Éva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!