Magyarország

2007.11.20. 11:48

Bezár a petőházi cukorgyár is

<p>A Győr-Moson-Sopron megyei Petőházán sem lesz cukorgyártás 2008 elejétől - erről kedden döntött a Magyar Cukor Zrt.&#160; <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/forum.png" width="13" border="0" /></p>

A termelést Kaposvárra koncentrálják. Ez csaknem 200 embert érint, akik főállásban vagy idénymunkásként dolgoznak most a petőházi üzemben.

A döntés hátterében az áll, hogy az Európai Unió kötelezettséget vállalt arra, hogy drasztikusan leépíti a cukoripari kapacitásokat. Mivel az ágazat vállalatai önként csak csekély mértékben mondtak le termelési kvótáikról, az ismételten átalakított szabályrendszer olyan feltételeket teremt, amelyek gyakorlatilag lehetetlenné teszik, hogy a cégek a mostani szinten tartsák termelésüket - magyarázta döntésüket Fischer Béla, a Magyar Cukor Zrt. vezérigazgatója.

A petőházi gyárban megszűnik a cukorrépa-feldolgozás, de megmarad a cukortárolás és a csomagolás, körülbelül 40 szakképzett dolgozót így tovább tudnak foglalkoztatni. Három év alatt kell rendbehozatniuk az üzem környékét a gyár tulajdonosainak, és ugyancsak ennyi idejük van a nem használt eszközök leszerelésére.

Azért Kaposvárra helyezik át a termelést, mert ott több a nyersanyag: míg az elmúlt 10 évben a hektáronkénti átlagtermés 53 tonna volt a somogyi körzetben, addig Petőházánál csupán 45 tonna.

A szolnoki cukorgyár bezárását hétfő délután munkásgyűlésen jelentették be a Mátra Cukor Zrt. vezetői. A már bezárt kabai után a szolnoki a második legnagyobb cukorgyár Magyarországon, megszűnésével 100 állandó és csaknem 60 idénymunkás állása szűnik meg.

 

Kapcsolódó cikkek:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!