Magyarország

2007.11.14. 15:22

120 éves a pesti villamos

<p>120 éve közlekednek a fővárosban villamosok. A BKV egész hetes rendezvénysorozattal emlékezik az évfordulóra. <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/forum.png" width="13" border="0" /></p>

A pesti villamosközlekedés indulásának 120. évfordulójának programjai szombaton kezdődnek. Ekkor a legrégebbi - még működő - nosztalgiajáratok és az 50 év után a forgalomból idén kivont UV-k viszik majd az utasokat a Nagykörúton. Egy héttel később, 24-én a Nyugati pályaudvar parkolójában szórakoztató programokkal várják az érdeklődőket. A Nagykörúton ezalatt szintén közlekednek a nosztalgia járatok. Délután pedig színház-nosztalgia járatra lehet felszállni, mely bemutatja a századfordulós Budapest hangulatát. A nagyszabású rendezvénysorozat egész ideje alatt a fővárosban gyakran láthatnak majd az elmúlt 120 év történetéből fennmaradt nosztalgia járatokat közlekedni - mondta a Független Hírügynökségnek a BKV szóvivője. Kiricsi Karola hozzátette: ezekre a járművekre 3 vonaljegy áráért lehet felszállni.

November 25-én a 2-es villamos vonalán a Jászai Mari tér és az Erzsébet híd között két vonaljegy áráért utazhatnak nosztalgia járatokon.

1887. november 28-án alig 7 évvel a világ első villamosjárata után megindult a pesti villamos. Az első szakasz a Nyugati pályaudvar és a Király utca között járt a Körúton. A villamos vasúti közlekedés kezdetén a szerelvények legnagyobb megengedett sebessége 10 kilométer/óra volt. A Fővárosi Közmunkatanács nem engedélyezte a felsővezetéket, azzal a kifogással, hogy rombolja a városképet, így a Siemens- Halske cég egy újdonságnak számító alsóvezetékes rendszert dolgozott ki. Az 1910-es évekre már az egész fővárost a villamosvonalak teljes hálózata és több mint 1000 szerelvény segítette a közlekedésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!