Magyarország

2007.10.31. 09:59

Sólyom László még nem döntött

<p>Gyűlöletbeszéd - az államfő még nem döntötte el, hogy aláírja-e a Polgári Törvénykönyv módosítását. <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/forum.png" width="13" border="0" /></p>

Sólyom László még nem döntötte el, hogy aláírja, vagy visszaküldi-e az Országgyűlésnek a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos törvénymódosítást - mondta szerdán a Független Hírügynökségnek a Köztársasági Elnöki Hivatal Stratégiai és Kommunikációs Főosztályának vezetője. Kumin Ferenc hozzátette: a köztársasági elnökhöz kedden érkezett meg a Polgári Törvénykönyv ide vonatkozó részeinek kiegészítése. Az államfő minden jogszabályt, így ezt is alkotmányossági szempontból fogja megvizsgálni. Erre a köztársasági elnöknek 15 napja van arra - tette hozzá Kumin Ferenc.

A Társaság a Szabadságjogokért, (TASZ) azt kérte az államfőtől, hogy ne írja alá a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos szabályozást, hanem kérjen előzetes felülvizsgálatot az Alkotmánybíróságtól. A polgári törvénykönyv módosításáról hétfőn döntött az Országgyűlés. Ha Sólyom László mégis átengedi a jogszabályt, maga a jogvédő szervezet fordul az Alkotmánybírósághoz. A TASZ szerint a ptk.-ba beiktatott cikkelyek ellentétesek a véleménynyilvánítás szabadságának alkotmányos jogával.

A törvénymódosítás értelmében a személyhez fűződő jog megsértésének számít ezentúl, ha valaki "faji hovatartozásra, nemzeti vagy etnikai kisebbséghez való tartozásra, vallási vagy világnézeti meggyőződésre, szexuális irányultságra, nemi identitásra" tesz nyilvános "sértő megnyilvánulást". Jogi lépéseket lehet tenni akkor is, ha nem személy szerint ér valakit atrocitás, hanem általában azt a kisebbséget, amelyhez tartozónak vallja magát az illető.

A TASZ szerint ellentétes a jogállam követelményével, ahogyan a törvény az egyéni méltóság sérelméből levezeti a közösséget érő sértő megnyilvánulást, és ezzel nem egyértelmű a sérelem alanya. Továbbá a ptk. általában is személyhez fűződő jogokat véd, a módosítás után azonban nem lesz egyértelmű, kit ért támadás. A jogvédők úgy vélik, bizonytalanságot kelt a "kisebbségben lévő kör" meghatározása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!