Magyarország

2007.10.05. 18:25

Salman Rushdie Budapestre látogat

<p>November 28-án két napra Magyarországra érkezik az indiai születésű brit író Salman Rushdie - közölte a Független Hírügynökséggel az Ulpius-ház Kiadó kommunikációs igazgatója.</p>

Vándor Ágnes elmondta: a világhírű író azért látogat Budapestre, mert magyarországi kiadója megjelenteti életmű-sorozatát. Salman Rushdie-val a magyar közönség november 29-én 16 órakor a Mammut Libriben találkozhat.

Az első díj

Salman Rushdie 1947. június 19-én született Bombeyban, gazdag muzulmán családban.

Rushdie-t tizennégy éves korában Angliába küldték tanulni. 1964-ben megkapta a brit állampolgárságot. A híres cambridge-i King s College-ban történelmet hallgatott. Miután 1968-ban diplomázott, visszatért szüleihez, Pakisztánba.

Első regénye, a Grímusz 1975-ben látott napvilágot. A nagy áttörést a pályáján az 1981-ben megjelent : Az éjfél gyermekei hozta meg számára. A regénnyel Rushdie elnyerte az igen rangos, brit Booker-díjat.

1983-ban jelent meg a Pakisztán történelmét feldolgozó tanmeséje, a Szégyen. Negyedik regénye, a Sátáni versek. A könyv megjelenését követően az iráni iszlám vallási vezetők kimondták Rushdie-ra a fatvát, azaz az egyházi átkot. Ez tíz éven át szó szerint halálos fenyegetést jelentett a szerzőre és mindenkire, aki részt vett a mű nyilvánosság elé kerülésében.

Bujkálnia kellett

A kényszerű bujkálás idején, védőőrizetben írta az 1990-ben megjelent Hárún és a Mesék tengere című, gyermekeknek szóló meseregényét, amelyben a szanszkrit elbeszélésirodalom és az Ezeregyéjszaka világa pazarul keveredik a nyugati narratív hagyományokkal.

Rushdie 1991-ben jelentette meg az Imaginary Homelands 1981-91 (Képzelt szülőföldek, 1981-91 ) című esszékötetét, 1994-ben pedig a Kelet, nyugat című novelláskötetével jelentkezett. A kilencvenes években két regénye jelent meg: A mór utolsó sóhaja (1995), Talpa alatt a föld (1999). A Fúriadüh 2001-ben látott napvilágot. Új könyve - Sálímár bohóc címmel novemberben jelenik meg. Salman Rushdie emellett az összes nagyobb politikai és irodalmi lap állandó szerzője.

Kapcsolódó anyagok:

  • Szabó Magda: „Én már vagyok valakié”
  • Eco képes regénye
  • Tar-túra az író megidézésével
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!