Kultúra

2007.10.30. 06:22

Miskolci szülinapra készül a Benkó Dixieland Band

<p>Miskolc - A város különleges helyet foglal el Benkó Sándor zenekarvezető szívében. Ezért is döntött úgy, hogy az együttes megalakulásának 50 éves jubileumát a fővároson kívül Miskolcon ünneplik meg.&#160;<A href="http://www.boon.hu/hirek/im:boon:newspaper-emtippek/cikk/amit-a-benko-dixieland-band-rol-tudni-kell/cn/boon-news-em_01-20071029-100403"><IMG height="10" src="http://www.boon.hu/sysres/sites/boon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>Amit a Benkó Dixieland Band-ról tudni kell</B></A> [.pdf - 31KB]</p>

ÉM: Az Önök számára nem ismeretlen Miskolc, hiszen évek óta házigazdái a Diósgyőrben megrendezett Nemzetközi Dixieland Fesztiválnak, de sok más koncertet is adtak már a városban. Gondolom, szívesen jönnek most is.
Benkó Sándor: -  Miskolc különleges helyet foglal el szívemben. Nem csak azért, mert a város díszpolgárává választott, nem csak azért, mert az egyetemre négy évtizede járunk muzsikálni, nem csak azért, mert az újévi köszöntő koncerteken mindig zsúfolt teltház vár ránk. Nagyon sok jó barátunk lakik a városban! Nagyon sok ember szereti a dixieland-muzsikát. A nyári Dixieland Fesztivált magaménak érzem. Én találtam ki, és már 23 éve művészeti vezetője vagyok.

ÉM: Az idén nem volt fesztivál. Jövőre lesz? Láthatjuk Önöket is?
Benkó Sándor: Természetesen. Az eddig is már jelentős nemzetközi rangot kivívott fesztivál jövőre folytatódik! Hagyományok szerint július első hétvégéjén, 2008. július 5-én szombaton este rendezzük meg a XXIII. Miskolci Nemzetközi Dixieland Fesztivál. Gazdag, minőségi programmal várjuk majd az érdeklődőket, sok érdekességet is bemutatva. Meggyőződésem, hogy új erőre kapva Miskolc fesztiválja újból a világ dixiezenészeinek érdeklődési körébe kerül. Én vagyok a fesztivál művészeti vezetője, a Benkó Dixieland Band a házigazda-zenekar, és természetesen tanítványaink, a Miskolci Dixieland Band képviseli minden fesztiválon a várost.

ÉM: Milyen műsorral érkeznek november 17-én a Művészetek Házába?
Benkó Sándor: Nagyon nagy örömmel látogatunk újra Miskolcra. Nem véletlen, hogy az 50 éves jubileumunkat csak két helyen ünnepeljük Magyarországon: Budapesten és Miskolcon. Különleges, erős műsorral készülünk. Vendégeink lesznek Micheller Myrtill, Berki Tamás énekesek, Deseő Csaba hegedűművész és a tanítványaink sorába tartozó Lucky Boys zenekar két erőssége, Varga Tibor szakszofonon és Lázár István trombitán.. Műsorunk előtti bemutatkozásra hívtam meg a Miskolci Dixieland együttest, akik Illényi Katicával mutatják be műsorukat.

ÉM: Karácsonyi mise ősbemutatójára készülnek Budapesten. A Benkó Dixieland Band a világon először vállalkozott arra, hogy karácsonyi igeliturgiára new orleansi zeneművet komponáljon, és azt klasszikus kórussal színesítve egyházi szertartáson mutassa be a közönségnek. A mű kirobbanó sikert hozott 1991-ben az együttesnek. Most mit értsünk egy újabb ősbemutatón?
Benkó Sándor: A világ számos kórusa kért bennünket, hogy a Karácsonyi Misét teljesen egészében liturgia mentes zeneművé dolgozzuk át. Engedtünk a csábításnak. Több éves munkával a liturgia helyeit kórusrészletekkel váltottuk fel, a mű eredeti számait kórusszólamokkal erősítettük meg.
Idén született meg a mintegy 80 perces zenemű, melyet december 29-én mutatunk be a budapesti Művészetek Palotájának nagytermében.

ÉM: Mi a titka a Benkó Dixieland Band-nek? Ötven éve töretlen a sikerük.
Bírják még szusszal? Nem fáradtak el?
Benkó Sándor: Nem! Sőt az évi ötven kemény próba mellett 200-250 fellépést is teljesítünk. Jó egészségben vagyunk, számos, nagy feladat terveit készítjük. Örömmel újságolom, hogy novemberben jelenik meg az együttes díszkiadványa „A Benkó Dixieland Band története” címmel, amely sok-sok képpel és négy CD lemezes melléklettel ritka karácsonyi ajándéka lesz számos rajongónknak.

KHE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!