Olvasózás

2024.06.21. 17:30

Ez az Eb elment? – Mit gondolnak olvasóink?

„A magyar játékosoknak vissza kellene találniuk a csapatszellemhez.”

Édes Richárd

Már nem bízunk győzelmekben? Fotó: Czinege Melinda

Arról kérdeztük a járókelőket, hogy nézik-e az Európa-bajnokságot, és szerintük milyen esélyei vannak a magyar labdarúgó-válogatottnak.

A magyarok teljesítményében nincs nagy meglepetés

Horváth Imre, az Észak-Magyarország és a boon.hu szerkesztője követi az Eb-mérkőzéseket. Még akkor is, ha nem látja az összeset:

„A munka és a család mellett nem minden meccset tudok megnézni, főleg az esti mérkőzéseket látom. Az Európa-bajnokság résztvevői remek meccseket játszottak, sok góllal! Vannak meglepően leleményesen játszó csapatok, és persze olyanok is, akik alulteljesítenek ahhoz képest, amit előzetesen vártunk tőlük.”

Horváth Imre úgy érzi: a magyarok teljesítményében semmilyen pozitív és negatív meglepetés nincs. Szerinte a svájciak ellen a magyar játékosok mélyen a tudásuk alatt teljesítettek, másrészt a svájciak elképesztően jó formát fogtak ki a meccsre.

„A németek elleni eredmény se olyan meglepő, mivel a németek az Európa-bajnokság nagy esélyesei” – tette hozzá a szerkesztő. - „Úgy érzem, a magyar csapat tagjai mindent meg fognak tenni a skótok legyőzéséért. Az a gond, hogy a skótok még a második helyet is elcsíphetik, ha vasárnap megvernek minket. A skót-magyar egy végletekig kiélezett mérkőzés lesz, amelyen bármilyen eredmény születhet.” 

Horváth Imre szerkesztő megnézi a meccseket, ha hazaér munkából
Fotó: Édes Richárd


„Szerintem nem jutunk tovább”

Tóth Anett kételkedik abban, hogy a magyar csapat a nehéz kezdés után sikeres lehet a folytatásban: 

„A párom nézi otthon a foci Eb-t. Engem nem érdekel, de nálunk egyébként is minden focimeccset meg kell nézni a tévében. Szerintem az, hogy a magyarok kijutottak, nagy erőt ad az állampolgároknak: erősíti magyarságtudatukat és magát a közösséget is. Az tény, hogy úgy sokkal jobb megnézni egy programot, hogy érintettek vagyunk benne. Hogy továbbjutunk-e? Hadd erősítsem a sztereotípiát, hadd legyek kishitű: szerintem nem. Nem tudom, miért gondolom ezt, talán az első meccs sikertelensége miatt, talán az eddigi meccsek tapasztalatai miatt. Mindenesetre a sikeres magyar fociba vetett hitemet nem erősíti a múlt.” 

 

Angol meze dacára Tamás mindig a magyaroknak szurkol

Németh Tamással a Búza téren találkoztam. Ő minden Eb-meccset néz.

„Sajnálom, hogy a magyar válogatott nem volt szerencsés, és két meccset elveszítettünk, de nem adjuk fel, én minden nehézség ellenére bízok a magyar játékosokban. A skót meccsen mindenáron nyerni kell. Marco Rossi nagyon jó edző, őt semmiképp sem szabad lecserélni” - fejtette ki véleményét Németh Tamás.

Ő elsősorban a magyaroknak drukkol. Emellett persze az angol focit is szereti, azért viseli a jellegzetes fehér mezt. A jelenlegi angolok közül Jude Bellingham a kedvence, azonban szerinte zseniális a kapus Dean Henderson. 

Németh Tamás a híres angol-magyar meccsen is a magyaroknak drukkolt 2022-ben, amikor a Nemzetek Ligájában legyőztük Harry Kane-éket. Szerinte nagyon ütős a jelenlegi spanyol és olasz csapat, arról viszont „gőze sincs”, kié lesz a végső győzelem. 

Németh Tamás még a hétköznapokban is mezt hord

A magyar fiúk lába megremegett a svájciak ellen

Az encsi Vilk Ferenc műköves mester szerint nem rosszak az eddigi Eb-meccsek:

„Még a kis csapatok is nagy meglepetéseket okoznak, színvonalas a játék! Szerbia és a skótok szintén nagyon felkészültnek tűnnek. A magyarok szereplése sajnos csalódással töltött el, mert a fiúk lába megremegett a svájciak ellen, és nem azt játszották, amit igazán tudnak. Mert ha azt játszották volna, akkor lehet, hogy a második helyen továbbjutunk.”

A nagy csapatok közül a spanyolok célratörő, helyzetkihasználó játéka nyerte el a legjobban Vilk Ferenc tetszését az eddigi meccseken. Szerinte a spanyolok, a németek és az angolok között fog eldőlni az első hely sorsa. 

Vilk Ferenc vázolt egy elméletet a továbbjutásról: ha vasárnap megverjük a skótokat, akkor is csak 3 pontunk lesz, kis szerencsével mégis lehetünk még a legjobb csoportharmadikok. Szerinte klasszis játékos Szoboszlai, Sallai, illetve a hátvéd Bolla Bendegúz és a kapusok, Gulácsi Péter és Dibusz Dénes is. 

Én nagyon szurkolok a válogatottunknak, mert magyar vagyok. De végre szedjék össze magukat, és rúgják be a helyzeteket, ne remegjen a lábuk! 

- kérte a futballistákat az encsi műköves mester. 

Vilk Ferenc számolja a pontokat

A skótok ellen nagyon kell a 3 pont

Kádas Gábor meglátása szerint az Európa-bajnokságon voltak jó mérkőzések és meglepetések. A franciák és a hollandok játéka kimagaslik a mezőnyből, bár ott klasszisokkal jobb játékosok vannak, mint a magyar csapatban. A végén a franciák lesznek a befutók, nagyon meggyőző a játékuk.

Külön öröm számára, hogy végre a magyarok is összeszedték magukat a németek ellen. Kár, hogy korábban a svájciak ellen így alakult a meccs. Ő úgy véli, eddig a románok mutatták a leggyengébb játékot, a lengyelek és a grúzok sokkal ügyesebbek náluk.

Kádas Gábor úgy érzi, most is érvényesült a magyarok felépített játéka a németek ellen, csak ők két góllal jobbak voltak. 

„Rossi jó munkát végez, bármi lesz is a végeredmény. Szoboszlai talán azért volt mostanában visszafogottabb, mert nem kapott olyan jó labdákat a társaitól, mint korábban. Sallai ügyes volt a magyar meccseken, klassz labdákat osztogatott.” - tette hozzá Kádas Gábor. 

Kádas Gábor szerint Rossi jó munkát végez

„Ez az Eb elment”

Maksz László kevés meccset látott, azonban úgy véli: ebből is kiderült, hogy a németek magukra találtak, a játék minden részében nagyszerűek. A franciák meccsét nem látta, de szinte biztosan továbbjutnak a meglátása szerint. A svájciak játéka ugyancsak elnyerte Maksz László tetszését. Meglepte, hogy szédítően gyors kontrákat vezetnek, és kifejezetten szervezetten játszanak. A horvátoké már egy öregedő alakulat, így lehetett tudni, hogy nem fogják hozni a korábbi teljesítményüket és játékszínvonalat, ők egy kicsit csalódást okoztak. Az Európa-bajnokság végjátékába Maksz László a szokásos nagyágyúkat várja: a németeket, a spanyolokat és a franciákat, esetleg az olaszokat. 

„A magyar csapat nagyon elrontotta a kezdést az Európa-bajnokságon. A svájciak elleni első félidő óriási hiba volt. Úgy érzem, túlzott volt a várakozás velük szemben, és ők magukkal szemben is túlzott várakozást állítottak fel. Amíg a válogatottunk eljutott erre a szintre, addig dominált a szervezett védelem, amit most hiányoltam” - mutatott rá a magyar csapat gyenge pontjára Maksz László. - „Szerintem hátul rontottuk el az Eb-meccseket. Szalai Attila gyenge, Fiola Attila meg kiöregedett ebből az iramból. A magyar játékosoknak vissza kellene találniuk a csapatszellemhez, mert már nem egységes a védekezésünk, pedig korábban erre épült eddig a játékunk. Így tudtunk kijutni, és ezért tudtunk jó eredményeket hozni a mérkőzéseken.”

A skótok ellen sem lesz könnyű: Maksz László szerint a svájciak elleni meccsen alaposan felszívták magukat. Ő nem tartja magát annyira elvakultan optimistának, ezért kijelentette, ez az Eb elment a magyarok számára: „Nyilván jó lenne nyerni, de szinte teljesen háromesélyes és kiszámíthatatlan lesz a vasárnapi skót meccs.”

Maksz László szerint vége a kinti szereplésünknek

Kövesse a labdarúgó EB híreit a boon.hu oldalán!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!