Ingatlanajánló

2024.06.22. 08:00

Egy éve várja álmai hercegét (vagy hercegnőjét) a putnoki kastély

Eladó felújítandó kastély Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a szlovák határ közelében. Ősfás, rendben tartott parkkal 7,3 hektáros területen.

Putnok várának klasszicista utódja, ez a mesebeli kastély Borsodban már egy éve is kereste új urát/úrnőjét. Legyen az öné egy darab történelem, 7 hektáros ősparkkal, kastélyszállónak, wellness központnak, vagy akár cégközpontnak is tökéletes! Bár mára lebetonozták a bejáratot, a kastélyhoz alagutak is tartoztak, állítólag Egerig vezetett az egyik!

 

Felújítandó kastély Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, a szlovák határ közelében. Ősfás, rendben tartott parkkal 7,3 hektáros területen.

Egy kis történeti visszatekintés:

Putnok vára, pontosabban megerősített várkastélya, mely 1427-ben már bizonyíthatóan állt, eleinte a Putnoky család birtokainak védelmét szolgálta.

1834-ben Putnok akkori ura, gróf Serényi Alajos a korszellemnek megfelelően kastélyt építtet a vár helyén úgy, hogy annak romjait elhordatja, illetve részben felhasználja építőköveit.

Az épület utolsó grófi tulajdonosa Serényi Béla és családja 1945-ben hagyta el az országot, ezt követően a kastély kultúrház, gyermeküdülő, görög menekülttábor, hadirokkant otthon, majd szociális foglalkoztató intézet épületeként szolgált.

A klasszicista építészet tipikus példája a kastély, mely égetett téglából épült, falait - melyek vastagsága néhol az egy métert is meghaladja - a helyén lévő vár építőköveivel is megerősítették. Földszintes épület, domboldalban szabadon áll, park veszi körül 7,3 ha nagyságú területen.

Mivel domboldalba épült, völgyre néző, északkeleti oldala egyemeletesnek tűnik, azonban csak magasföldszintről van szó. Az alsó ablakok nem a földszint, hanem az alagsor ablakai.

A kastély "L" - alakú alaprajzzal rendelkezik, mely egyedülálló a magyarországi Gömörben.

Főhomlokzata a Putnokot Bánrévével összekötő országútra néz. Mindig nyeregtetős volt, de az eredeti cserepeket időközben szürke palára cserélték.15 éve új tetőtszerkezetet kapott ekkor került héjazatként újra cserép az épületre.

A főbejáraton belépve a nagyterembe jutunk, amely eredetileg 6x8 méteres volt, de egy közfal kibontásával megnövelték, beleolvasztva a mellette lévő lakószobát.

Mellette egy hálószoba, a dada szobája, emellett a gyerekszoba található. A gyerekszobától a hátsó bejárat felé találjuk a gróf és grófnő közös hálószobáját, mely az előszobából közelíthető meg. A nagyterem mögött egy folyosó húzódik, amelyről a fürdőszobák nyílnak. A nagyterem mellett, a völgyre néző északkeleti szárnyban egymás mellett két nagyobb helyiséget találunk. Az északkeleti szárnyban háló- és vendégszobákat találunk, köztük azt a helyiséget, amelyet tálalóként használtak. Ebben a szárnyban találjuk a pincébe és a padlásra vezető csigalépcsőt, amely mellett inasszobát rendeztek be.

A kocsibehajtó melletti oldalbejáraton közlekedett elsősorban a személyzet, az ajtó mögötti előtérben rakták le az élelmiszert és a tüzelőnek való fát, melyeket egy hosszabb folyosón keresztül juttattak el a konyhába.

Pontosan a gyerekszoba alatt egy gardróbszoba volt. Emellett, a grófi hálószoba alatt egy inasszobát rendeztek be. A pincében volt még mosdó, mosókonyha, talán ruhaszárító, valamint rengeteg raktárhelyiség. Itt találjuk azt a lebetonozott fülkét is, amelyből egykor alagutak indultak ki.

Állítólag az alagutak egyike egészen Egerig húzódott. Míg az épületben kizárólag sík födémes helyiségeket találunk, a pince donga boltozattal fedett. Néhány teremben még stukkódíszítéseket is találunk, melyek eredeti színezését nem ismeijük. A szobákat parkettázták, de kőborítású padlók is voltak. A pincétől a padlásig húzódó csigalépcső és vaskorlátja eredeti, a lépcső erősen megrongálódott. A lépcső fölött üvegtető található, amely a megvilágítást szolgálta. Ma is láthatunk még az épületben jó állapotban lévő eredeti kovácsoltvas rácsokat, melyek a szellőzőnyílásokat fedik. Ezek az egykori légfűtési rendszer megmaradt elemei.

A kastély parkja valamennyi (a magyarországi gömöriek) közül a legnagyobb, ez rendelkezik a legváltozatosabb faállománnyal is. Száz évnél idősebb fákat is találunk még itt. A park, mely eredetileg körül volt kerítve, gyakorlatilag a legjobb állapotban van mind közül.

Hasznosítása sokrétű lehet:

  • rendezvényközpont
  • múzeum
  • egyéb turisztikai felhasználás
  • cégközpont
  • wellnessközpont
  • idősotthon
  • oktatóközpont
  • kastélyszálloda

Látogatók számára zárt, megtekintés előre egyeztetett időpontban lehetséges.

A tulajdonos értékegyeztetéssel beszámol ipari, mezőgazdasági, lakóingatlant.

Videó elérhető!

További remek lehetőségekért keresse fel az ingatlanbazar.hu oldalát! A hirdetést eredeti formájában közöljük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!