Helyi sport

2024.07.08. 19:30

Rali ob: eddig csak borsodiak nyertek

Csomós Miklós vezeti a ralibajnokságot, Német Gábor pedig Székesfehérváron csökkentené a hátrányát.

Megkezdődik a hazai rali idény második fele, az országos bajnokság negyedik futamát az előttünk álló hétvégén székesfehérvári központtal rendezik meg. A különböző bajnoki osztályokban benevezett valamivel több, mint száz párosra tizenegy gyorsasági vár. A szakaszok teljes egészében aszfaltosak lesznek, amire Fehérvár esetében öt esztendeje nem volt példa. A futam szombaton délután kezdődik, a nagyobb penzum azonban másnap vár az egységekre. Vélhetően pokoli hőségben, ami tovább nehezíti a helyzetet. Az éves pontversenyt jelenleg Csomós Miklós és Nagy Attila vezeti. A sárospataki-sajószentpéteri duó győzni tudott Veszprémben és a Mecsek Rallyn, eddig 100 pontot gyűjtöttek, amivel jelenleg az élen állnak.

Nem voltak még bajnokok

– Ez a helyzet és az ismert balszerencsés események után valamelyeset fókuszba került a hazai bajnokság – ismerte be érdeklődésünkre Csomós Miklós. – Nyilván ennek elsősorban anyagi természete van, hiszen az új autó vásárlása jelentősen átírta a terveket. A prioritás az ERC-s szereplés volt, de a Kanári-szigetek után kénytelenek voltunk átszabni a dolgokat. Valamelyest már a jövő esztendőt készítjük elő, hiszen 2025-ben szeretnénk visszatérni a nemzetközi mezőnybe. Ugyanakkor versenyezni akarunk, hiszen szeretnénk a közönség és a partnerek felé is megfelelni. Éppen ezért a reális döntés most a magyar bajnokság, ahol két futam megnyerésével az élen állunk. Abszolútban még nem voltunk elsők, ami természetesen jelentős motivációt jelent. Felkészültünk, bízom benne, hogy meg tudjuk ismételni a Pécset nyújtott teljesítményünket. A legfontosabb viszont az, hogy balesetmentesen gyűjtsük a kilométereket, aztán majd meglátjuk, hogy ez mire lesz elegendő. Mentünk már ezeken a pályákon, a várható pokoli hőség viszont mindenki számára nehezítő tényező lesz.

Megvan a tempó

Így gondolja ezt Német Gábor is. A miskolci ralis hazai körülmények között szerezte meg az első abszolút futamgyőzelmét, májusban ugyanis megnyerte a II. Hell Diósgyőr Rallyt. Ezután a Mecsekben is bebizonyította, hogy megvan benne a kellő versenytempó, de a hajrában történt versenybaleset miatt értékes pontokat vesztett. Ennek köszönhetően némi hátrányba került az éves pontversenyben, Székesfehérváron azonban szeretné ezt a különbséget csökkenteni.

– Egyelőre hullámzó az idei szezonunk – fogalmazott az újabb aszfaltos feladat előtt Német Gábor. – A diósgyőri katarzis után Pécset is sokáig jól ment, ezért nagyon sajnálom, hogy a végén értékes pontokat hagytunk ott. Ezek most nagyon hiányoznak, de nincs mit tenni, előre kell tekinteni. Hatodik helyen állunk a táblázaton, ezért túl sok veszítenivalónk nincs. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a bajnokság hajráját nyíltá tegyük. Ehhez tőlünk már nem fér bele újabb hiba még akkor sem, ha a mezőny rendkívül erős lesz. Optimisták vagyunk, mert Pécsett azért kaptunk pozitív visszajelzést. A hajráig versenyben voltunk a győzelmért, ami azt bizonyítja, hogy nem csak itthon vagyunk gyorsak, hanem a lakóhelyünktől távol is. Ebből kell erőt merítenünk, akkor még bármi előfordulhat. Nem csupán Fehérváron, hanem a szezon hátralévő részében is. Túl sokat nem versenyeztem ezeken a szakaszokon, de az első pillanattól kezdve igyekszünk erős tempót diktálni. Ez lehet az egyetlen esélyünk.

WRC és R5-ösök

Az idei Székesfehérvár Rallyn Bútor Róbert a Citroen WRC-vel áll rajthoz, az élmezőnyben pedig több mint tíz R5-ös autó csatázik egymással az előkelő helyezésekért. A bajnoki cím és a dobogó szempontjából a borsodiak mellett Turán Frigyes, Velenczei Ádám és Klasz Kristóf is komoly tervekkel érkezik a futamra, így vélhetően remek csata várható a bajnoki pontokért.

Rali: a tények


 

A HUMDA Országos Rally Bajnokság állása


 

1. Csomós Miklós, Nagy Attila (Skoda Fabia RS Rally2) 100


 

2. Turán Frigyes, Zsiros Gábor (Volkswagen Polo GTi R5) 98,5


 

3. Klausz Kristóf, Papp Tamás (Skoda Fabia R5 Evo) 77


 

4. Velenczei Ádám, Vánsza Zsolt (Skoda Fabia R5 Evo) 64


 

5. Tóth Tibor, Szabó József (Skoda Fabia R5 Evo) 58


 

6. Német Gábor, Németh Gergely (Skoda Fabia RS Rally2) 57,5

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában