Labdarúgás

2024.06.11. 13:00

Nincs tét a vármegyei csapat számára, azonban sportemberek

Az Ózd-Sajóvölgye csapata szerdán visszavágót játszik a Balatonalmádi SE ellen, de fel már nem juthat.

Az NB I-es mezőny adott, tulajdonképpen az NB II-es is (a szövetség felkérte a részvételre az eredményei alapján bennmaradó, ám licenszet nem kapó Haladás helyett a Békéscsaba 1912 Előre csapatát), csupán az NB III-ban nincs még meg pontosan az a 4x16 csapat, amelyik részt vesz a 2024/2025-ös szezonban. Amint az ismert, évek óta osztályozón kell részt venniük a vármegyei I. osztályú bajnokoknak (vagy második, vagy harmadik helyezettnek), melyeknek van licenszük is, és a párharcok nyertesei készülhetnek a harmadik vonalra. A 2023/2024-es évadban a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei pontvadászatot az Ózd-Sajóvölgye nyerte meg, magabiztosan, veretlenül. Az osztályozóra nem jelentkezett minden, jogot nyert klub, mindössze tizenhat, ennél fogva négynek nem kell(ett) pályára lépnie, meccsek nélkül feljutottak.

Az Ózd-Sajóvölgye helyzetéről korábban már többször megírtuk, hogy szervezetileg a Putnok FC tartalék gárdájának számítanak, s mint ilyen, függtek attól, hogy mit játszik NB III-as bajnok ,,anyacsapatuk" az NB II-ért zajló osztályozón, ugyanis ugyanazon szervezet két együttese között legalább egy osztálynyi különbségnek lenni kell. A sajóvölgyések szombaton, a saját osztályozójuk első meccsén 0-2-ről fordítva, tíz emberrel 3-2-re nyertek a Veszprém vármegyei bajnok Balatonalmádi SE ellen, majd figyelték, hogy vasárnap mire mennek a putnokiak a Szentlőrinccel, idegenben a második vonalért vívott osztályozó visszavágóján. Minekután a PFC a hazai 1-1-es döntetlent követően 2-0-s vereséget szenvedett a baranyaiak otthonában, eldőlt, hogy a Sajóvölgye nem kerülhet feljebb – teljesen mindegy, mit játszik a szerdán 17 órától induló, Balatonalmádiban sorra kerülő második összecsapáson. A Sajóvölgye különben szombaton nem tudott a teljes csapatával kiállni a BSE ellen, mivel a játékosok osztályozón való szerepeltetésére vonatkozó passzusa az MLSZ-versenykiírásban azt ,,mondja ki" tartalékcsapat esetében, hogy csak négy olyan futballistát írhatnak be a jegyzőkönyvbe, akik 2002. december 31.-e előtt születtek, a többieknek, valamennyiüknek ennél fiatalabbnak kell lenniük.

Becsületesen teszik

Mit éreztek akkor vasárnap, amikor vége lett a Putnok meccsének, kérdeztük Bene Attila játékos-edzőt.

– A közösségi csatornán keresztül követtük a meccset, és természetesen szomorúak voltunk az eredmény miatt – vágott bele. – Stabilan futballoztak a putnokiak, még a kiállításuk után is, sajnos, az első félidő végén kihagyták a büntetőt, ami fordulópontnak bizonyult. Azért nem mindegy, hogy valaki vezet 1-0-ra, és utána építhet a kontrákra, amiben egyébként Szala Ákos csapata jó. A mérkőzésen, különösen a vezetésükig idegesnek, bizonytalannak tűnt a Szentlőrinc, akár tíz emberrel is nyerhetett volna a PFC. A labdarúgásban azonban nincs ,,ha", nem sikerült a fellépésük, így eldőlt, hogy mi sem tudunk osztályt váltani.

Ezek után arra voltunk kíváncsiak, mi lehet a cél a szerda délutáni fellépésen Balatonalmádiban.

– Az Almádi ,,személyében" egy szimpatikus, futballt játszani akaró csapatot ismertünk meg. Sportemberek vagyunk, s ha már ennyit utazunk, szeretnénk egy jó mérkőzést játszani, tesszük ugyanolyan becsülettel a dolgunkat – közölte Bene Attila. – A felnőtteket tekintve változás nem lesz a keretben, Pápai, Szemere, Takács, és Pataki lesz az a túlkoros, akik játszani fognak. Filkóházi a kiállítása miatt eltiltott, és nem lesz velünk két olyan fiatal, akik az ózdi első meccsen kerettagok voltak, korábban leszervezett családi program miatt. Viszont csatlakozik négy, új utánpótlás korú játékos, az U17-ből, és az U19-ből, őket az edzőik ajánlása alapján hoztuk fel. Különben az első mérkőzés után nagyon pozitív visszajelzések voltak a fiataljainkkal kapcsolatban, arról, amit nyújtottak a pályán.

A trénernek megemlítettük a kapus, Pápai Krisztián esetét, aki szombaton 90 percet védett a Sajóvölgyében, aztán másnap Szentlőrincen, a putnokiak színeiben a 14. percben beállni kényszerült a kispadról portárstársa, a piros lapot kapott Mészáros Dávid helyére.

– Nem sűrűn fordul elő az, hogy valakinek két nap két komoly mérkőzésen kell védenie – tette hozzá Bene Attila. – A mi meccsünk után autóba ült, és későn este csatlakozott a kozármislenyi szállásra hamarabb elutazott putnokiakhoz. A lábában volt egy meccs, egy hosszú út, le a kalappal előtte, jól védett. Miután most számunkra tét nélküli találkozóra megyünk, jelezhette volna, hogy inkább kihagyná azt a Balaton-parti fellépést, de ez eszébe sem jutott, természetesen jön. Az ilyen játékosokat hívjuk sportembernek.

A tények
A további osztályozós eredmények
Monostorpályi SE (Hajdú-Bihar, 1.) – Füzesabonyi SC (Heves, 1.) 1–2 (1–0)
Tiszaföldvár SE (Jász-Nagykun-Szolnok, 1.) – Villány TC (Baranya, 1.) 5–1 (3–0)
Csepel TC (BLSZ, 1.) – Tatai AC (Komárom-Esztergom, 2.) 4–1 (0–0)
Gyulai Termál FC (Békés, 1.) – Bánk-Dalnoki LA (Nógrád, 2.) 3–0 (1–0)
Mátészalkai MTK (Szabolcs-Szatmár-Bereg, 2.) – Dunaharaszti MTK (Pest, 1.) 3–1 (1–0)
Játék nélkül jutott fel: Szegedi VSE (Csongrád, 1.), Szombathelyi Haladás II. (Vas, 1.), MÁV Előre Főnix FC (Fejér, 1.), Bonyhád VLC (Tolna, 1.).
Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Somogy, és Zala vármegye nem képviseltette magát a sorsoláson, egyik klub sem szeretett volna részt venni az osztályozón.

B.-A.-Z. vármegyei NB-s csapatok a 2024/2025-ös évadban
NB I: Diósgyőri VTK
NB II: Mezőkövesd Zsóry FC, Kolorcity Kazincbarcika SC
NB III: Putnok FC, Evolution Hungary-Cigánd SE, Termálfürdő FC Tiszaújváros, Diósgyőri VTK tartalék

Képalá: A sajóvölgyések győztek az első felvonáson a múlt szombaton
Fotó: Sajóvölgye Focisuli

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában