Kosárlabda

2024.03.30. 20:49

Negyeddöntő letudva, jöhet az elődöntő

A női kosárlabda élvonalban szombaton a negyeddöntő második meccsét vívta a DVTK Hun-Therm.

DVTK Hun-Therm – E.ON ELTE BEAC

Fotó: Ádám János

Az alapszakasz-győztes Diósgyőrnek a bajnoki negyeddöntőre a nyolcadik E.ON ELTE-BEAC lett az ellenfele, és minden létező kritérium a piros-fehérek felé billentette a mérleg nyelvét, akik biztosan hozták a két fél közti első meccset pár nappal korábban.

Két percig egy értékesített hazai büntető volt az első kosár az első felvonásban, majd a nyitó triplát Tóth F. jegyezte a hazaiak részéről. 2:43 perc után 6-2 volt az eredmény, a látogatók külső kísérletei nem jöttek be (0/3). Lelik és Charles érkezett a Völgyi-gárdában, előbbi be is dobott egy hármast (6. perc: 8-7). A BEAC érezhetően többet akart kihozni magából, mint az első felvonás alkalmával, 6:15-nél időt kellett kérnie a DVTK szakvezetőjének (12-7). Lelik második triplája hozta meg az egyenlítést (12-12), de büntetőkkel lépegettek a fővárosiak (16-12). A hajrában sikerült a fordítás, így a meccset kissé nyögvenyelősen indító Diósgyőr minimális előnnyel vezetett.

A második felvonásban korán időt kért a BEAC (20-24), aztán bemelegedettek lettek a diósgyőri kezek: Jovanovicék szórták a hármasokat, hatnál tartottak ebben a műfajban (20-29). 13:10-nél 10-0-s sorozatnál járt a DVTK Hun-Therm, ezzel ,,helyre állt a rend”. Jovanovicék minden téren jelentősen feljavultak (20-36), másfél negyed után tudatosult a nézőkben, hogy kizárt a meglepetés. A 20. percben Grigalauskyte pontjaival már több, mint hússzal vezetett a DVTK (23-44), ebben a játékrészben a budapestiek szinte pályán sem voltak.

A folytatásban

A harmadik negyedben a diósgyőriek pontoztak, miközben az ELTE 2/16-os hármas mutatónál tartott, ez is beszédes statisztika volt a dobószázalékukról. Gábor L. minimálisat javított ezen, ám sokat nem jelentett (26-51). Kányási csapata 9. tripláját dobta be, Charles a 10.-et (28-60), a vendég kispad teljesen nyugodt lehetett. Nem álltak le a borsodiak, távolról továbbra is eredményesen tüzeltek, ám nem csak a 13 ,,trojka” miatt volt az eredmény 37-71.

A záró tíz percnek két jelentős kérdése volt: eléri-e a DVTK a százat, és be tud-e találni minden benevezett játékos a fővárosiak kosarába. Valamelyest kiegyenlített volt a negyedik negyed első négy perce (42-78), aztán Vég-Dudás ,,kettesezett”, így már csak Tenyérnek volt kosárhiánya. A véghajrában ez is sikerült, a száz nem, de ezt senki sem bánta.

A DVTK teljesítette a kötelező feladványt, az elődöntőben a Sopron Basket lesz a piros-fehérek ellenfele, a csata április 20-án kezdődik a DVTK Arénában.

E.ON ELTE BEAC – DVTK Hun-Therm 47-87 (20-21, 3-23, 14-27, 10-16)
Budapest, 200 néző. V.: Farkas, Gombos, Csák.
E.ON ELTE BEAC: Angyal 10/3, Morgan 10, Gábor L. 5/3, Tóth F. 5/3, Ozola 6. Csere: Juhász A. 2, Katona 2, Milkovics 6/6, Zsámár 1, Drahos, Szauter. Vezetőedző: Mészárosné Kovács Andrea.
DVTK Hun-Therm: Aho T. 6, Kányási 6/6, Aho N. 2, JOVANOVIC 21/12, Grigalauskyte 6. Csere: CHARLES 14/9, LELIK 16/12, Tadic 6, Tenyér 1, Oláh F. 6/6, Vég-Dudás 3. Vezetőedző: Völgyi Péter.
Mészárosné Kovács Andrea: – Csak gratulálni tudok a DVTK-nak, ezúttal is extrán játszottak. Az első negyedben egy kicsit meg tudtunk mutatni magunkból valamit, viszont a második játékrész nagy mélypont volt a három dobott pontunkkal. Ilyen még nem történt velünk, egyben azt is mutatja, milyen jól tudnak védekezni a DVTK játékosai. A második félidőre elfáradtunk, szét is estünk, a DVTK által diktált tempóban pedig a sima ziccereink is kimaradtak. További sok sikert kívánunk a DVTK-nak a bajnokság hátralevő részére!
Völgyi Péter: – Maximális koncentrációt kértem a lányoktól, mert nehezebb mérkőzésre számítottunk idegenben. Az első negyedben ezt nem tudtuk megoldani, sok ziccert hibáztunk, és a védekezésünk sem működött jól. A két csapat közötti valódi különbséget az jelenti, hogy öt ugyanolyan minőségi embert tudtam becserélni a kispadról, ahogy pedig a BEAC is elkezdett rotálni, kinyílt az olló a két csapat között. Most lesz egy kis szusszanásnyi időnk, a következő három hetet arra szeretnénk felhasználni, hogy visszamenjünk az alapokhoz, és a lehető legjobban felkészüljünk a play-off további részére. Sok sikert kívánok a BEAC-nak a folytatásra!
Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2-0, a DVTK Hun-Therm javára.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!